UBB inaugurează laboratorul IoTLab (Internet of Things Lab)

Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai inaugurează joi, 21 noiembrie 2019, IoTLab (Internet of Things Lab), un laborator care va oferi studenților un spațiu adecvat şi primitor, în care să poată crea, experimenta şi aplica idei noi, lucrând la teme şi proiecte inovative.

Facultatea de Matematică și Informatică continuă astfel inițiativele şi proiectele care să ducă la o pregătire de specialitate calitativă, la introducerea şi dezvoltarea de soluţii creative, încurajând deopotrivă teme de cercetare a cadrelor didactice şi proiecte inovative studențești, în colaborare cu alte instituţii de învăţământ sau cu industria.

Laboratorul a fost realizat cu sprijinul Universității Babeș-Bolyai şi dotat exclusiv din sponsorizări oferite de parteneri industriali, precum: Arobs, Endava, Evozon, Fortech, Montran, Siemens (parteneri Platinum); Accesa, Yonder (parteneri Gold) și Frequentis, Garmin, Qubiz, REBS, Sage Intacct, Transart (parteneri Silver).

Inaugurarea laboratorului va avea loc joi, 21 noiembrie 2019, de la ora 12.00, în sala 404 din clădirea FSEGA (str. Teodor Mihali nr. 58-60).

***

Voicu Oprean, Founder & CEO AROBS Transilvania Software susține că: „AROBS sprijină și această inițiativă a UBB, alături de cursurile de Project management în IT, care sunt deja la a 3-a ediție. AROBS este una dintre companiile cu înaltă specializare pe IoT, avem o linie de business care lucreză pe proiecte globale, cu clienți în Canada, Italia, Finlanda și nu numai.  Îi sfătuiesc pe, probabil, viitorii mei colegi, care astăzi se află încă pe băncile școlii, să profite la maximum de oportunitatea de învățare oferită de proiectul pe care îl lansăm astăzi, să se joace cu ideile, să le ducă dincolo de simpla execuție. Va fi un exercițiu de tehnică, de antreprenoriat, de cercetare, care va deschide perspective reale și o înțelegere foarte valoroasă în ceea ce privește tehnologia și industriile viitorului”.

Colaborarea cu Universitatea Babeș-Bolyai vine în întâmpinarea dorinței noastre de a contribui la dezvoltarea comunităților din care facem parte. Încurajăm inovația, cercetarea și componenta antreprenorială în rândul studenților. Ne bucurăm așadar să sprijinim universitatea în crearea unui spațiu în cadrul căruia studenții au access la tot ceea ce au nevoie pentru a pune în practică ideile lor în materie de IoT și care sprijină dezvoltarea lor în această arie”, declară Isabela Buhai, CE regional Manager ENDAVA.

În vreme ce Cristian Secoşan, Director General Siemens Romania și Moldova este de părere că: „Sponsorizarea laboratorului IoT din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai face parte dintr-o serie de proiecte derulate de Siemens în domeniul educației. Obiectivul nostru este de a forma următoarea generație de profesioniști, iar acest laborator reprezintă o oportunitate importantă pentru studenții clujeni de a se pregăti și de a acumula noi competențe pentru o piață a muncii extrem de competitivă. Le urăm mult succes și sperăm că realizările lor viitoare vor contribui la dezvoltarea comunității din care fac parte.

Gabi Crețu, founder Evozon afirmă că: „Evozon a avut o colaborare foarte bună cu Facultatea de Matematică și Informatică -UBB în ultimii 14 ani, de când existăm pe piața din Cluj și ne-am propus să susținem toate acțiunile oamenilor din facultate prin care încearcă să aducă un progres în învățământ. Credem în progres și credem că lucrurile vor arăta diferit în următorii ani. Ne dorim pentru copiii oamenilor din Evozon să găsească, atunci când o să caute, o facultate de informatică care e adaptată la fiecare perioadă și în care ei o să devină oameni mai buni. Și da, credem că progresul înseamnă adesea tehnologie de ultimă oră.”

În cei peste 15 ani de existență, Fortech s-a implicat activ în pregătirea tinerilor pasionați de tehnologie și a încurajat inițiativele educaționale dedicate atât studenților, cât și liceenilor. Ne bucurăm să putem susține dezvoltarea mediului academic și că putem contribui la primul IoT Lab al Universității Babeș-Bolyai. Credem că este o inițiativă atractivă, care va aduce valoare și îi va ajuta pe studenți să deprindă abilități practice, prin experimentarea celor mai noi tehnologii. Considerăm că e o nouă colaborare de succes dintre mediul academic și firmele de IT din Cluj-Napoca, care demostrează încă o dată că prin parteneriat, reușim să conturăm un mediu de învățare adaptat la nevoile generației și pieței actuale, ambele în continuă evoluție”, susține Călin Văduva, CEO Fortech.

Montran este lider pe piața sistemelor de plată și a soluțiilor pentru piețe financiare. Cu o experiență de 40 de ani în cadrul industriei procesării de plăți, Montran dezvoltă și implementează soluții pentru bănci centrale și bănci comerciale la nivel global, cu peste 200 de implementări de clearing, decontare, instrumente financiare, plăți instante. Produsele Montran au la bază o architectură scalabilă care permite procesarea instantă, se conectează cu diferite platforme și includ servicii pentru sisteme de plăți naționale, plăți prin mobil, soluții pentru plățile instante efectuate de bănci comerciale, precum și asigurarea securității și detecția fraudelor. Tehnologiile folosite de Montran cuprind Java, Jakarta EE, Apache Kafka, Spring Framework, Angular, Hibernate/JPA” au declarat reprezentanții Montran.