UBB ocupă poziții de top și pe domenii academice în clasamentul US News Best Global Universities

După poziția globală 675 la nivel internațional, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziții de top și pe domenii academice în clasamentul US News Best Global Universities, dat publicității marți, 26 octombrie 2021 (https://www.usnews.com/education/best-global-universities/romania).

Potrivit datelor publicate, UBB ocupă următoarele poziții în acest clasament/ranking: (1) chimie – prima în țară și 587 la nivel internațional; (2) inginerie – prima în țară și 544 la nivel internațional; (3) mediu/ecologie – prima și singura din țară și 499 la nivel internațional; (4) științe geologice – prima din țară și 333 la nivel internațional; (5) matematică – prima din țară și 147 la nivel internațional; (6) fizică – a treia în țară și poziția 267 la nivel internațional; (7) psihiatrie/psihologie – prima și singura din țară și poziția 271 la nivel internațional. Din cele 43 de domenii incluse în analiza US News Best Global Universities, România se regăsește în 11 domenii, iar UBB în 7 din cele 11 domenii (două dintre cele 4 domenii academice în care UBB nu este inclusă în clasament/ranking nu se regăsesc deloc în structura academică a Universității).

„UBB își confirmă atât competivitatea globală, fiind prima din țară în acest clasament (675 internațional), cât și competitivitatea pe domenii academice, așa cum se observă în rankingurile specifice pe aceste domenii. Așa cum am mai afirmat, tinerii din țară și din afara țării au astfel în UBB o instituție performantă și integrată internațional unde să studieze și să se formeze ca specialiști și buni cetățeni, în plus, UBB asigurând și avantaje competitive României la nivel internațional în diverse domenii.”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

                US News Best Global Universities este unul dintre cele mai importante clasamente internaționale care ierarhizează universitățile pe baza performanțelor academice, dar și în funcție de reputația globală și regională a acestora. Clasamentul general US News Best Global Universities include în acest an cele mai bune 1.750 de universități din 90 de țări ale lumii, ale căror performanțe au fost analizate în funcție de 13 indicatori vizând reputația globală și regională a cercetării, publicațiile și manifestările științifice, impactul și numărul total al citărilor și colaborările internaționale.

UBB este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de cinci ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate „world-class” (QS*****) din România, iar din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene „world-class/research-intensive”.