UBB organizează online prima ediție a Workshopului despre Învățare Profundă Aplicată (WeADL2021)

Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), alături de MLyRE research group on Machine Learning, Administrația Națională de Meteorologie din România și Institutul de Meteorologie din Norvegia organizează online vineri, 28 mai 2021, prima ediție a Workshopului despre Învățare Profundă Aplicată (WeADL 2021)

Aceasta se va focaliza pe prezentarea celor mai recente rezultate ale cercetării în utilizarea tehnicilor de inteligență artificială în predicția pe termen scurt a fenomenelor meteo extreme (nowcasting).

Cercetători din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), precum și invitați din cadrul Institutului Meteorologic Norvegian, Administrației Naționale Meteorologice din România vor prezenta o introducere în echipamentele, metodologia, formatele de date și algoritmii utilizați în procesul de predicție meteo.

Workshop-ul se desfășoară în cadrul proiectului de cercetare WeaMyL (RO-NO-2019-0133). Proiectul WeaMyL își propune să îmbunătățească acuratețea, performanța și fiabilitatea sistemelor naționale de avertizare nowcasting prin utilizarea tehnicilor de învățare automată aplicate pe observațiile furnizate de radar, satelit sau alte mijloace de observare meteorologică. Accentul se pune pe obținerea unei precizii mai mari în predicția apariției și a zonelor afectate de fenomene meteorologice severe, precum și pe obținerea unor timpi de decizie mai mici în comparație cu timpii de decizie actuali, bazați pe experiența operatorului uman.

Scopul principal al proiectului este de a automatiza sistemele de avertizare nowcasting prin crearea unei platforme bazate pe inteligență artificială pentru prognoza timpurie și precisă a fenomenelor severe. Astfel, se urmărește să fie baza unei noi platforme software pentru detectarea iminentă a vremii severe, adaptat posibilităților tehnologice actuale.

Detaliile de conectare urmează să fie publicate pe site-ul workshop-ului.

Workshopul este organizat sub umbrela WeaMyL, proiect finanțat prin Norway Grants sub numărul de contract RO-NO-2019-0133. Contract: No 26/2020.