UBB participă la un nou proiect Horizon Europe dedicat studiului rezilienței democratice cu ajutorul DigitalTwins

Cercetătorii de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) vor explora cum se degradează democrațiile și cum instrumentele de inteligență computațională ajută la consolidarea rezilienței democratice. Acest lucru va fi posibil datorită unui nou proiect transdisciplinar, intitulat TWIN4DEM: Consolidarea rezilienței democratice prin DigitalTwin, finanțat cu 3 milioane de euro.

În ultimul deceniu, multe sisteme democratice s-au confruntat cu amenințări crescânde din interior, pe măsură ce guvernele consolidează treptat puterea – un proces cunoscut sub numele de „executive aggrandisement”. Această tendință a ridicat îngrijorări larg răspândite printre experți, factori de decizie politică și cetățeni cu privire la stabilitatea pe termen lung a democrației în Europa. În ciuda abundenței de date despre democrație, cercetătorii s-au luptat să identifice cauzele complexe și multidimensionale ale acestui fenomen. Metodele tradiționale de cercetare s-au dovedit insuficiente pentru a înțelege pe deplin cum democrațiile se erodează în timp.

TWIN4DEM își propune să schimbe această situație prin utilizarea tehnicilor avansate de inteligență artificială, cum ar fi procesarea limbajului natural, agregarea datelor și modelele de simulare dinamică, pentru a analiza declinul democratic. Proiectul va crea prototipuri DigitalTwin pentru patru sisteme politice europene: Cehia, Franța, Ungaria și Olanda. Aceste sisteme vor simula scenarii din lumea reală, ajutând cercetătorii și părțile interesate să înțeleagă mai bine factorii care determină eroziunea democratică și impactul deciziilor politice. TWIN4DEM va folosi metode inovatoare pentru a dezvălui cum se desfășoară aceste dinamici în timp, oferind perspective esențiale despre cum putem proteja și întări instituțiile democratice.

Proiectul este coordonat de Universitatea Erasmus (Olanda) și implică parteneri din întreaga Europă, inclusiv Université Catholique de Lille (Franța), GESIS Leibniz Institute for the Social Sciences (Germania), Fundazione Bruno Kessler (Italia), Linnaeus University (Suedia), Társadalomtudományi Kutatóközpont (Ungaria), Universitatea Charles (Cehia), Eticas Research and Consulting (Spania), Democracy International (Germania) și Diadikasia Business Consulting (Grecia). Aceste instituții vor colabora pentru a dezvolta instrumente avansate pentru procesarea și analiza datelor textuale și non-textuale într-un mediu de cercetare mai inclusiv și participativ.

Pentru mai multe informații despre proiect vă invităm să accesați linkul (https://cordis.europa.eu/project/id/101178061).

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 443 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (de aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localități și 12 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de nouă ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar/Național care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.