UBBMed – într-un proiect internațional de 33 milioane de coroane suedeze pentru elaborarea de noi tratamente în cancer prin reprogramare celulară

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin UBBMed (https://www.ubbcluj.ro/ro/facultati/school_of_health), este parte dintr-un consorțiu internațional angajat într-un proiect de 33 de milioane de coroane suedeze, urmărind să genereze în următorii ani noi tratamente în oncologie prin reprogramare celulară. 

Demersul internațional este coordonat de Universitatea din Lund, finanțarea este asigurată de European Innovation Council, iar proiectul se numește „RESYNC– Functional chemical reprogramming of cancer cells to induce antitumor immunity(https://www.stemcellcenter.lu.se/article/enemy-friend-33-million-reprogramming-cancer-cells).

Imunoterapia s-a situat în ultimul timp în prim-planul studiilor privind tratamentul cancerului, sistemul imunitar al organismului putând fi activat pentru a lupta cu celulele canceroase. Unul dintre obiectivele consorțiului RESYNC, este acela de a selecta combinații adecvate de molecule mici care reprogramează celulele canceroase în așa-numitele celule dendritice, purtătoare  de antigen, care pot activa sistemul imunitar pentru a elimina cancerul. Vom conduce cercetările bioinformatice ale proiectului, în cadrul cărora datele de exprimare a genelor din diferite stări celulare vor fi folosite pentru a selecta molecule mici pentru inducerea efectului dorit. Aceasta este o extensie a studiilor anterioare (https://www.nature.com/articles/cddiscovery20167 , https://www.nature.com/articles/s41598-021-91629-x ), în cadrul cărora am folosit datele pentru așa-numitele abordări de reutilizare, în care compușii existenți sunt utilizați în moduri noi în medicină. Proiectul RESYNC oferă o nouă abordare a acestui concept, aplicată tipurilor de cancer foarte greu de tratat altfel, cum ar fi cancerul pancreatic și colorectal. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu partenerii consorțiului RESYNC pe această temă în viitorul apropiat”, afirmă dr. Andreas Bender, reprezentantul UBB-STAR Institute și coordonatorul echipei proiectului din partea UBB.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David subliniază că UBBMed a fost lansat recent (2022), acoperind strategic trei arii clinice (sănătatea mintală; boli netransmisibile – deocamdată mai ales cancer -; și sănătate publică), alături de alte condiții medicale mai specifice (în funcție de proiectele existente) și două abordări transversale strategice (inginerie & tehnologie medicală și etica & psihosociologia medicinei), alături de alte demersuri interdisciplinare mai specifice. Așadar, oncologia este una din ariile principale ale noului program UBBMed, pe care o dezvoltăm strategic împreună cu Institutul de Oncologie din Cluj-Napoca (IOCN), cu aplicații apoi în mai multe infrastructuri clinice din Cluj-Napoca și din țară. Acest proiect al grupului condus de colegul nostru Andreas Bender este unul care acoperă excelent componenta de inovare din aria de cercetare-dezvoltare-inovare a UBBMed în zona oncologiei și tehnologiilor medicale. Într-adevăr, proiectele mai vechi sau mai recente ale UBB în zona oncologiei (prin biologie clinică, fizică medicală, chimie clinică, informatică, psihologie clinică, sănătate publică etc.) au țintit până acum mai ales zone (1) de cercetare fundamentală sau aplicativă (ex. „Nanosonde optice cu țintire tumorală specifică pentru ghidarea în timp real a intervențiilor chirurgicale în cancerul ovarian prin imagistica de contrast în domeniul infraroșu apropiat” – proiect recent de aproximativ 2 000 000 Euro, în parteneriat cu IOCN) și (2) de cercetare-dezvoltare (ex. proiect în derulare cu Joint Research Center al Comisiei Europene – https://news.ubbcluj.ro/ubb-isi-conecteaza-programul-ubbmed-in-domeniul-sanatatii-cu-joint-research-center-al-comisiei-europene-si-european-network-of-cancer-registries/), dar extensia UBBMed spre inovare și mai ales susținerea acestui demers de către European Innovation Council reprezintă o nouă linie științifică pe care grupul condus de Dr. Bender o deschide performant în UBBMed.”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.