Ambasadoarea Finlandei în România în vizită la UBB

27 noiembrie 2023

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prof. univ. dr. Daniel David, i-a avut oaspeți pe Excelența Sa doamna Leena Liukkonen, ambasadorul Republicii Finlanda în România (și Moldova) și pe domnul Mircea Hotoleanu, consul onorific al Republicii Finlanda la Cluj-Napoca.  

Discuțiile s-au axat inițial pe colaborările foarte bune la nivel educațional și de cercetare-devoltare-inovare cu principalele universități finlandeze. Apoi, noile planuri au vizat întărirea relației dintre UBB și companiile finlandeze, mai ales în zona transferului tehnologic și a inovării.

De asemenea, rectorul UBB fiind și președintele consiliului științific al Institutului de Științe ale Educației (din subordinea Ministerului Educației), iar Finlanda fiind unul dintre performerii internaționali în zona învățământului preuniversitar, s-au stabilit direcții de cooperare și în acest sens.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.