Un reprezentant al comunității UBB, ales în structurile de conducere ale Asociației Europene de Sănătate Publică (EUPHA)

16 noiembrie 2023

Directorul Departamentului de Sănătate Publică, din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), lect. univ. dr. Marius Ungureanu, a fost validat în poziția de Președinte al Secțiunii “Cercetare în Resurse Umane în Sănătate” a Asociației Europene de Sănătate Publică (European Public Health Association – EUPHA) în cadrul celei de-a 16-a ediții a Conferinței Europene de Sănătate Publică, organizate în perioada 8-11 noiembrie 2023, la Dublin, Irlanda.

Având tema „Our Food, Our Health, Our Earth: A Sustainable Future for Humanity”, conferința a reprezentat contextul în care cercetători, practicieni și inițiatori de politici publice au dezbătut provocările curente din domeniul sănătății publice de la nivel european, evenimentul reunind, în cele patru zile de desfășurare, peste 2.450 de participanți din peste 80 de țări.

În cea de-a doua zi a conferinței, dr. Marius-Ionuț Ungureanu, directorul Departamentului de Sănătate Publică al UBB a fost validat în poziția de Președinte al Secțiunii “Cercetare în Resurse Umane în Sănătate”, după ce anterior fusese ales prin vot în această poziție în cursul lunii octombrie. Mandatul reprezentantului UBB va avea o durată de trei ani, timp în care acesta va coordona activitățile din domeniul resurselor umane în sănătate din cadrul EUPHA, printr-un proces care va implica colaborarea cu instituțiile relevante la nivel european și global.

„Mă bucură alegerea și ulterior validarea colegului nostru în această funcție, mai ales că vine într-un moment în care UBB își consolidează statutul de universitate comprehensivă de top, încercând să se dezvolte strategic și în direcții care până acum îi erau mai puțin accesibile, precum domeniul medicinei. Alături de sănătatea mintală, domenuul sănătății publice constituie deja un avantaj competitiv al  UBB, avantaj pe care ne dorim să îl dezvoltăm. Noi ne-am asumat conștient strategia UBBMed, în condițiile în care ne dorim să mergem în direcția în care se îndreaptă și pe care au adoptat-o toate marile universități internaționale pe care le considerăm repere pentru standardele academice. Prezența unui membru UBB în structurile de conducere ale EUPHA confirmă că drumul pe care am pornit e unul corect și vom continua să dezvoltăm componenta de cercetare în domenii medicale și de sănătate publică a Universității noastre”, spune rectoul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Asociația Europeană de Sănătate Publică (EUPHA) este o organizație umbrelă pentru asociațiile și institutele de sănătate publică din Europa. EUPHA a fost fondată în 1992 de 15 membri din 12 țări. În prezent, EUPHA are 83 de membri din 47 de țări, dintre care 45 de asociații naționale de sănătate publică și 28 de membri instituționali.

UBB este, prin intermediul Departamentului de Sănătate Publică, membru instituțional al EUPHA începând cu anul 2019.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.