Universitatea Babeș-Bolyai – pe podium la Săptămâna mondială a Francofoniei științifice

14 noiembrie 2023

Anamaria Lupan, cadru didactic la Departamentul de Limbi Străine Specializate al Facultății de Litere, a primit Premiul Francofoniei pentru tineri cercetători, secțiunea „Științe umane și sociale” acordat în cadrul celei de-a 11-a ediții a competiției internaționale organizată de AUF (Agence Universitaire de la Francophonie).

Premiul are ca obiectiv recunoașterea și recompensarea meritului și a valorii cercetătorilor francofoni care s-au remarcat pe plan internațional și au o contribuție semnificativă la promovarea francofoniei. Mai mult, inovația cercetării, precum și calitatea parteneriatelor și a colaborărilor naționale și internaționale constituie criterii importante în selecția laureaților.

Prin acest premiu, Consiliul științific al Agenției Universitare a Francofoniei recunoaște, în egală măsură, valoarea excepțională a cercetărilor întreprinse de dr. Anamaria Lupan în domeniul studiilor literare și angajamentul acesteia de a susține dialogul francofon. Anamaria Lupan a fost doctorandă în cotutelă, sub îndrumarea prof. dr. Rodica Pop și a prof. dr. Rémy Poignault, a Școlii Doctorale de Studii Lingvistice și Literare a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a Școlii Doctorale de Litere, Limbi, Științe Umane și Sociale a Universității Clermont-Auverge (Franța). Studiile realizate de dr. Anamaria Lupan asupra eseurilor lui Marguerite Yourcenar, evenimentele naționale și internaționale la care participă, dar și proiectele pe care le organizează în cadrul UBB au fost validate și apreciate prin obținerea acestei importante distincții.

Ceremonia de premiere a avut loc în data de 1 noiembrie 2023, în Agora Parlamentului din Quebec (Canada), în cadrul Săptămânii mondiale a Francofoniei științifice (30 octombrie – 3 noiembrie 2023). La manifestare au participat înalți demnitari, miniștri ai educației și ai cercetării din țările francofone, experți francofoni din domenii diferite, precum și studenți francofili din toate colțurile lumii.

 

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581 

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.