
15 noiembrie 2023
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în parteneriat cu Fundația Terre des hommes organizează conferința internațională „Stay-Behind Children of Eastern Europe: Challenges and Solutions”.
Evenimentul va avea loc în format hibrid, în perioada 28-29 noiembrie 2023, la Centrul pentru Studiul Familiilor Transnaționale în cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (str. Minerilor, nr. 85, Cluj-Napoca, România).
Scopul conferinței este de a disemina rezultatele proiectului CASTLE, de a împărtăși bunele practici între Ucraina, Moldova, România și alte state ale UE în vederea identificării metodelor optime în protecția copiilor rămași acasă și de a realiza o mai bună informare a stakeholder-ilor cu privire la realitățile și problemele practice legate de migrația forței de muncă.
Obiectivul principal al acestui proiect este sprijinirea Republicii Moldova și a Ucrainei în îmbunătățirea politicilor lor de protecție și a cunoștințelor cu privire la familiile transnaționale în legătură cu impactul social și legal al migrației forței de muncă către Uniunea Europeană. Totodată, în cadrul proiectului a fost instituit în cadrul UBB un Centru pentru studiul familiilor transnaționale care produce cercetări de înaltă calitate ce vor servi la consolidarea durabilă a cercetării privind relația dintre migrația forței de muncă și protecția copilului.
De asemenea, acest proiect a contribuit la cadrul de politici și cel legislativ privind mobilitatea în Moldova și Ucraina și pregătește autoritățile naționale, regionale și locale din cele trei țări, precum și din alte state UE pentru a cunoaște recomandările tehnice ce trebuie încorporate în politicile publice pentru a sprijini familiile transnaționale. În plus, proiectul a asistat în mod direct Moldova și Ucraina în privința întăririi susținerii instituționale pentru familiile transnaționale. În același timp, acționează în sprijinul României și mai general, al Statelor membre UE prin crearea și diseminarea de informații, de sfaturi tehnice și bune practici care promovează modele sigure și etice de migrație pentru muncă și care sunt conforme standardelor de protecția copilului.
Conferința se desfășoară în cadrul proiectului CASTLE – Copiii lăsați în urmă de migrația forței de muncă: sprijinirea familiilor transnaționale moldovenești și ucrainene în UE – ICMPD/2021/MPF-357- 004, implementat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Fundația Terre des hommes Romania, Terre des hommes Moldova, Terre des hommes Ucraina, The Ucrainian Institute for Social Research after Oleksandr Yaremenko și The Academy of Economic Studies of Moldova. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană și ICMPD (International Centre for Migration Policy Developement) în cadrul Fondului de Parteneriat pentru Mobilitate III.
Evenimentul întrunește reprezentanți ai donatorilor, autorităților centrale și județene, ai partenerilor din cadrul proiectului, cercetători din România, Moldova, Ucraina și din alte state europene, dar și membri ai famililor transnaționale din cele două state de referință ale proiectului.
Pentru mai multe detalii despre proiect puteți urmări acest video:
https://www.facebook.com/100075874216327/videos/221519463873788 și/sau accesa pagina web a proiectului: https://fspac.ubbcluj.ro/castleaction/ro
Date contact:
Viorela Telegdi-Csetri – Director de proiect,
email: viorela.telegdi@ubbcluj.ro
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.