Universitățile din România dedicate bunăstării studenților: Consorțiul „Wellbeing Academy” coordonat de UBBMed în România și de Harvard Medical School sub egida OMS la nivel internațional a fost extins în acest an la 14 universități din România

28 noiembrie 2023

La invitația Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), paisprezece (14) universități din România au constituit o alianță dedicată sănătății mintale și bunăstării studenților (în ordinea confirmării participării): Universitatea din București,  Universitatea de Medicina și Farmacie ”Carol Davila”, Academia de Studii Economice, Universitatea de Medicina și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași, Universitatea de Vest, Universitatea Politehnică din Timișoara, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Oradea, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Petrol-Gaz din Ploiești și Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” Arad.

Universitățile vor fi implicate în cadrul unei noi etape de analiză de nevoi legate de sănătatea mintală a studenților pe parcursul a trei ani universitariScopul acestei analize ample de nevoi derulată la nivel global este de a identifica problemele de sănătate mintală a studenților începând cu intrarea în facultate până la absolvire. Studenții care s-au alăturat în acest an acestor comunități academice vor fi invitați să completeze un instrument de evaluare a sănătății mintale dezvoltat de Harvard Medical School, iar respondenții vor fi monitorizați anual până la absolvire.

Prof. univ. Dr. Oana David, directorul Clinicii UBB și coordonatorul proiectului în țară, declară că: „UBB, în cadrul programului UBBMed prin Clinica Universitară Babeș-Bolyai ”PsyTech”, a decis în acest an să lărgească alianța națională dedicată sănătății mintale a studenților de la 4 la 14 universități – gândite să reprezinte acum toate regiunile țării -, care au fost invitate să ia parte la proiect. Le mulțumesc că au acceptat invitația, înțelegând astfel atât relevanța științifică majoră a unui astfel de demers, cât și responsabilitatea pentru bunăstarea propriilor studenți. Acest demers face parte din cadrul proiectului „World Mental Health International Student Initiative”, coordonat la nivel internațional de Harvard Medical School și Organizația Mondială a Sănătății, iar la nivel național de UBB. La nivel internațional, consorțiul „World Mental Health International College Student Initiative” este format din universități de prestigiu din 18 țări de pe diferite continente.”

UBB a desfășurat deja o primă etapă a analizei de nevoi în perioada 2021-2023, iar datele colectate în această etapă sunt în curs de procesare la Universitatea Harvard și de publicare. Aceste date vor servi ca punct de pornire în dezvoltarea unor strategii și programe de prevenție și intervenție validate științific pentru studenții din cadrul universităților românești, în scopul optimizării sănătății lor mintale cu impact asupra reducerii eșecului/abandonului academic.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.