Ziua Mondială a Zonelor Umede celebrată la UBB

19 ianuarie 2024

În cadrul proiectului „Restaurarea zonelor umede și a turbăriilor din Regiunea de Nord-Vest (NWPEAT)”, Facultatea de Geografie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, alături de partenerul Norwegian Institute for Nature Research, vor celebra Ziua Mondială a Zonelor Umede, printr-o expoziție foto-documentară, expusă în perioada 2-9 februarie 2024, la Galeria Lateralia, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” din Cluj. Ediția din acest an își propune să sărbătorească conexiunea dintre zonele umede și bunăstarea umană.

Proiectul NWPEAT se implementează prin Programul „Mediu, adaptare la schimbările climatice și ecosisteme” – RO-Mediu, Apelul de propuneri Restaurarea zonelor umede și turbăriilor, la care Operator de Program este Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, și este finanțat prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European SEE 2014-2021. Răspunzând obiectivului Programului RO-Mediu, proiectul NWPEAT contribuie la îmbunătățirea stării ecosistemelor și reducerea efectelor presiunii antropice asupra acestora.

Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită la nivel internațional în data de 2 februarie, marchează semnarea, în anul 1971, a Convenției de la Ramsar, ratificată și de România. Convenția stabilește cadrul acțiunilor naționale și al cooperării internaționale pentru conservarea și utilizarea rațională a zonelor umede și a resurselor pe care acestea le oferă.