Utolsó generációs informatikai labort avatott a Bitdefender és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Kara

A Bitdefender, a legnagyobb romániai szoftverkészítő cég jelentősen támogatta egy korszerű informatikai labor felszerelését, amelyet a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának hallgatói fognak használni. A BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának épületében berendezett laborban 12 legújabb generációs DELL/Intel Skylake számítógépet helyeztek el, továbbá egy interaktív projektort és modern bútorzatot. Korszerű munkakörülmények és kiváló hardver áll a hallgatók rendelkezésére.

Mindezek mellett a 2016–2017-es egyetemi tanévtől kezdődően a Bitdefender két szakkört is indít az egyetemen: egy C programozási nyelvet oktató szakkört, amelyre 40 hallgató jelentkezését várják, majd később egy pentestinggel, informatikai biztonsággal és támadásokkal foglalkozó szakkört, ahová 25 hallgató jelentkezhet. A szakkörökre beiratkozó hallgatóknak lehetőséget biztosítanak arra, hogy a cégnél munkahelyet is találjanak, valamint termékek formájában díjakat is kapnak, 10.000 euró összértékben.

Az elmúlt években több mint 200 kolozsvári hallgató vett részt a Bitdefender által biztosított képzési programokon, mára egyeseknek már jelentős stratégiai szerepe van a vállalatnál. 13 doktorandusz és 15 magiszteri hallgató dolgozik a Bitdefendernél, ugyanakkor ők a hallgatók felkészítésébe is besegítenek, előadásokat és laborgyakorlatot tartanak a kolozsvári karokon.

A mai esemény valójában egy gyümölcsöző együttműködés eredménye, amely a kar és a Bitdefender cég között valósult meg, ugyanakkor egy szerencsés példája is annak, – mindazok mellett, amelyekben az elmúlt években részünk volt –, ahogyan az üzleti világ és a mi munkánk felhasználói bekerülnek az akadémiai közösség életébe. Egy szoftverbiztonsági kurzus elindítása, egy C programozási nyelvet oktató szakkör finanszírozása, a tudományos hallgatói és egyetemi rendezvények támogatása a mi együttműködésünk további mérföldköveinek számítanak.” – nyilatkozta dr. Adrian Petruşel egyetemi tanár, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának dékánja.

„Az egyetemek és a szakvállalatok közötti nyilvános-privát partnerségek abban segítik a hallgatókat, hogy versenyképesebbek legyenek és a munkaerőpiacon gyorsabban integrálódjanak. A Bitdefender számára a Babeș–Bolyai Tudományegyetem egy stratégiai partner. Az új labor felavatása egy másik szinten történő hosszú távú együttműködést eredményez. Kolozsvár egyike azon városoknak, amelyek alapvető jelentőséggel bírnak a Bitdefender vállalat számára, és döntően hozzájárulnak a földkerekség több mint 500 millió felhasználója által alkalmazott termékek és technológiák létrehozásához.” – nyilatkozta Lukács Sándor, Lead Technical Project Manager, Proactivity & Kernel Research, Bitdefender.

A Bitdefender cég több mint 1.000 alkalmazottja közül százan a kolozsvári székhelyen dolgoznak. A kolozsvári Bitdefender munkatársai kizárólag kutatással és fejlesztéssel foglalkoznak, és a vállalatnál olyan kulcstechnológiákért felelősek, amelyeket a Bitdefender partnereinek ad majd tovább, és ezeket több százmillió felhasználó alkalmazza a világ 150 országában.