27 februarie 2024
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Institutul de studii Germane (IDLF), organizează în cooperare cu Universitatea din Regensburg (Germania), Programul Tandem Cluj-Regensburg pe teme de cultură și civilizație româno-germană.
La cele două etape ale programului, 9-16 martie 2024 la Cluj, respectiv 21-28 mai 2024 la Regensburg, vor participa câte 8 studenți de la UBB și de la Universitatea din Regensburg.
Cercetarea empirică în domeniul respectiv se desfășoară în tandem, studenții lucrează în perechi, cei de la UBB ocupându-se de aspecte de cultură și civilizație germană, iar cei de la Universitatea parteneră din Regensburg de problematici de cultură română. Studenții de la UBB provin de la facultățile de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Geografie și Biologie și Geologie.
Coordonatoarea programului este lect. dr. Zenovia Cristiana Pop de la Departamentul de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor în Limba Germană a FSEGA.
Programul se desfășoară în cadrul proiectului Secondos, un proiect dezvoltat de Universitatea din Regensburg în colaborare cu UBB și destinat studenților germani care provin din familii care au trăit în România.
Programul Tandem ajunge în acest an la cea de a 10-a ediție. În urma edițiilor precedente au fost publicate 2 volume bilingve de eseuri studențești care pot fi downloadate accesând linkurile:
Volumul I:
- Download (România în viziunea studenților din Germania)
- Download (Germania în viziunea studenților din România)
Volumul al II-lea
- Download (România în viziunea studenților din Germania)
- Download (Germania în viziunea studenților din România)
Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.