BBTE Science: Mikrointerjúk 2. A szövetregenerálást és krónikus gyulladást kontrolláló, személyre szabott, intelligens mátrixok (Barabás Réka – Bartha-Vári Hajnal)

Projekt típusa: PED (Kísérleti-demonstratív projekt)

Projekt címe: A szövetregenerálást és krónikus gyulladást kontrolláló, személyre szabott, intelligens mátrixok [Matrici inteligente personalizate pentru regenerarea tisulară și controlul metainflamației]

Projektvezető: dr. Barabás Réka, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Kémia és Vegyészmérnöki Karának egyetemi docense

Serestély Zalán: Melyek a projekt fontosabb célkitűzései, és miben ragadható meg az újdonsága?

Barabás Réka – Bartha-Vári Hajnal: A projekt célja egy, a szövetregenerálást és krónikus gyulladást kontrolláló, személyre szabott, intelligens mátrix létrehozása és tesztelése. A parodontózis közegészségügyi problémának tekinthető, széles körben elterjedt, a felnőtt lakosság több mint 50%-át érinti, közülük 11%-nál alakulhat ki súlyos formája, mely befolyásolja az egyén szájhigiéniáját, életminőségét, önbecsülését, általános jólétét. Ezenkívül a paradontózis 19%-kal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A PRIM-TISS egyik célja tehát az, hogy laboratóriumi skálán validáljunk egy új terméket, egy mátrixrendszert, mely politejsavba és nano-hidroxiapatiba ágyazott ezüst-, illetve doxiciklinen alapszik.

B. R. – B.-V. H.: A hidroxiapatit – biokompatibilitásának, bioaktivitásásnak, illetve oszteokonduktivitásának köszönhetően – széles körben tanulmányozott a fogászat és ortopédia területkörében. Strukturális és kémiai szempontból nagyon hasonlít a fog és csontok ásványi összetevőjéhez. A hidroxiapatit elősegíti a gyors rögzülést, valamint az erős kötődést a gazdacsont és az implantátum között, továbbá felgyorsítja az egyenletes csontnövekedést a csont és az implantátum kapcsolódási felületén.

A politejsav egy biokompatibilis és biológiailag lebontható anyag, ígéretes orvosbiológiai alkalmazásokkal. Az elmúlt évek során igazolást nyert, hogy az ezüst stabil baktericid ágens. A doxiciklin a tetraciklin antibiotikumcsalád tagja, széles spektrumú, bakteriostatikus hatású gyógyszer.

További célkitűzéseink közé sorolható egy új módszer kidolgozása parodontális betegségek kezelésére. Egy célzott kezelés révén kontrollálhatjuk a periodontopatogének által okozott fertőzési folyamatot és a romboló hatású, krónikus gyulladást, valamint stimulálhatjuk a helyi regenerálódási folyamatot.

A projekt újdonsága egy személyre szabott gyógymód a szövet regenerálására és a krónikus gyulladás kontrollálására. Anyagtudományi szemszögből az aktív anyagokkal ellátott politejsav-hidroxiapatit nanoszál-membrán előállítása, illetve a parodontózis kezelésében való felhasználása jelent újdonságot.

S. Z.: Milyen tudományterületeken zajlik, milyen tudományterületeket kapcsol össze a kutatás?

B. R. – B.-V. H.: A projekt az anyagtudomány és az egészségtudományok területén zajlik, a csapat két akadémiai intézet (Iuliu Haţieganu Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem, Babeș–Bolyai Tudományegyetem), illetve egy nemzeti kutatóközpont (ICIA-P2 – Analitikai Kémiai Kutatóintézet) kutatóiból, posztdoktoranduszaiból és doktoranduszaiból áll. A három intézet szakértői, illetve a rendelkezésükre álló, jól felszerelt laboratóriumok biztosítják a projekt sikerességét.

S. Z.: Milyen relevanciával bírnak, milyen területeken alkalmazhatók a projekt várható eredményei?

B. R. – B.-V. H.: A projekt egy új megközelítést céloz meg a parodontózis hatékony kezelésére. A gyógyszerek helyi alkalmazása, bejuttatása a parodontális zsebbe rengeteg előnyt nyújt, ezek közé sorolható a megfelelő hatóanyag-mennyiség hosszabb ideig tartó felszívódása, valamint a szisztematikus adagolásból származó mellékhatások elkerülése. E terápiás módszer gyakorlatba ültetése biztosíthatja a parodontózis hatékony ellenőrzését, valamint a parodontózissal járó szisztematikus patológiák jobb kezelhetőségét.

A projekt eredménye minden olyan személyt érint, aki parodontózissal küzd. Mivel ez a betegség nemcsak helyi szövődményekben nyilvánul meg (parodontális szövet megrongálódása, fogak kihullása), hanem az általános egészségi állapotra is kihat, a kezelés csökkenti a szisztematikus patológiák kialakulásának kockázatát, ezáltal javítva az életszínvonalat.

***

További mikrointerjúk:

BBTE Science: Mikrointerjúk 1. CANPRIM – Az onkológiai központokban kezelt, elsődleges egészségügyi ellátásban részesített pácienseknél jelentkező distressz nyomon követése (Dégi László Csaba)