BBTE Science: Mikrointerjúk 4. Negyedik ipari forradalom: az Ipar 4.0 típusú ipari alkalmazások bevezetésének kihívásai közép- és kelet-európai termelővállalatoknál (Szász Levente)

Projekt típusa: TE (Fiatal kutatócsoport létrejöttét támogató projekt)

Projekt címe: Negyedik ipari forradalom: az Ipar 4.0 típusú ipari alkalmazások bevezetésének kihívásai közép- és kelet-európai termelővállalatoknál [A patra revoluție industrială: soluționarea provocărilor implementării tehnologiilor de tip Industrie 4.0 la companii de producție din Europa Centrală și de Est]

Projektvezető: dr. Szász Levente, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Karának egyetemi tanára

 

Serestély Zalán: Melyek a projekt fontosabb célkitűzései, és miben ragadható meg az újdonsága?

Szász Levente: Napjainkban sokat hallunk arról, hogy a digitalizáció és az okos megoldások alapjaiban változtatják meg a társadalom és a gazdaság működését. Kutatási projektünkben azon megoldások ipari alkalmazásait vizsgáljuk, amelyek „negyedik ipari forradalom” vagy „Ipar 4.0” megnevezésekkel vonultak be a köztudatba. Legfontosabb kutatási kérdésünk az, hogy vajon megalapozottak-e azok a félelmek, hogy az automatizált, robotizált és digitális megoldások – amelyek egy adatvezérelt hálózatba szervezik a vállalatok működését, úgynevezett kiber-fizikai rendszereket létrehozva – átveszik az emberi erőforrás helyét, vagy pedig inkább átalakítják az emberi munkát, és továbbra is helyet biztosítanak a termelés humán szereplőinek.

S. Z.: Milyen tudományterületeken zajlik, milyen tudományterületeket kapcsol össze a kutatás?

Sz. L.: A kutatás alapvetően a gazdaságtudományok doméniumán belül a menedzsmenttudományok szakterületéhez tartozik, hiszen elsősorban abból a szempontból vizsgáljuk a kérdést, hogy az Ipar 4.0 új technológiái alapján milyen javaslatokat fogalmazhatunk meg a vállalatok vezetői számára, akik elsősorban a vállalatnál dolgozó alkalmazottakért felelnek. A téma jellegéből adódóan azonban a digitális megoldásokat műszaki, technológiai szemszögből is vizsgálni fogjuk.

S. Z.: Milyen relevanciával bírnak, milyen területeken alkalmazhatók a projekt várható eredményei?

Sz. L.: A projekt várható eredményei a gazdaság egyik alapvető kérdésének megválaszolásához kívánnak támpontot nyújtani: vajon a digitális megoldások hogyan fogják befolyásolni a gazdaság szereplőinek munkáját, valamint a termelővállalatok vezetőinek döntéseit?

***

További mikrointerjúk:

BBTE Science: Mikrointerjúk 1. CANPRIM – Az onkológiai központokban kezelt, elsődleges egészségügyi ellátásban részesített pácienseknél jelentkező distressz nyomon követése (Dégi László Csaba)

BBTE Science: Mikrointerjúk 2. A szövetregenerálást és krónikus gyulladást kontrolláló, személyre szabott, intelligens mátrixok (Barabás Réka – Bartha-Vári Hajnal)

BBTE Science: Mikrointerjúk 3. Egy funkcionális jellegeken alapuló országos kockázatelemzési protokoll kidolgázása az inváziós növényfajok korai kiszűrésére (Fenesi Annamária)