Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

BBTE Alumni Napok 2022

2022. 05. 12. - 2022. 05. 14.

Egykori hallgatóit várja háromnapos rendezvénysorozatára a BBTE. Az egyetem az évente megszervezett Alumni Napokkal kívánja fenntartani a kapcsolatot alumnusaival, ugyanakkor lehetőséget biztosítani nekik a találkozásra, nosztalgiázásra, az egyetemi évek felelevenítésére. 

 A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Karriertanácsadó, Pályaorientációs és Alumni Központja 2022. május 12–14. között második alkalommal szervezi meg az Alumni Napok rendezvénysorozatot. A rendezvény hibrid formátumban kerül sorra: a személyes részvétellel zajló események egy részét a szervezők élőben is közvetítik. 

A program elsődleges célja ápolni a kapcsolatot az egyetem, a jelenlegi akadémiai közösség és az intézmény egykori hallgatói között. Az alumnusok lehetőséget kapnak a találkozásra volt diáktársakkal, tanárokkal, ellátogathatnak egyetemi éveik kedvelt helyszíneire, betekinthetnek az itt zajló folyamatokba. A rendezvény emellett a jelenlegi hallgatókat is megszólítja: itt találkozhatnak az előző generációk képviselőivel, és a kapcsolatépítés mellett tájékozódhatnak tanulmányaik távlatairól is. 

A hivatalos nyitórendezvény május 12-én, csütörtökön kerül sorra a BBTE Aula Magna termében. A megnyitón részt vesznek az egyetem alumnusai, Ramona Iulia Chiriac, az Európai Bizottság bukaresti képviseletének vezetője, Simona Miculescu, Románia állandó UNESCO-küldöttje (online), Vasile Dîncu védelmi miniszter (online), Bianca Muntean, Észtország tiszteletbeli konzulja Kolozsváron, Robert Octavian Grasin, a BOSCH mérnöki központjának vezetője, valamint Ciprian Teleman kutató, tanácsadó, volt kutatási, innovációs és digitalizációs miniszter (online).

A BBTE Magyar Tagozata pénteken 17 órakor köszönti alumnusait az Aula Magna teremben. A rendezvény keretében az egyetem három egykori hallgatója számol be jelenlegi tevékenységéről. Korondi Ágnes, a BBTE Bölcsészettudományi Karának alumnusa, jelenleg az MTA–OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoportjának tagja a középkori kódextöredékek köré építi előadását. Molnár Levente 2002-ben végzett a BBTE-n színészként, utána a kolozsvári Állami Magyar Színházban dolgozott, ezt követően pedig egy nemzetközileg is felívelő, többszörösen díjazott filmes karriert mondhat magáénak (Saul fia, Apró mesék, Napszállta, Alvilág stb.). Hajdú László Hunor, a Pando Egyesület elnöke bemutatójában a környezetvédelem gyakorlatáról mesél az érdeklődőknek.

A központi rendezvények mellett az egyetem karai is különböző tevékenységeket szerveznek végzőseik részvételével. Csütörtökön a Magyar Fizika Intézet és a Magyar Kémia és Vegyészmérnöki Intézet, pénteken pedig a Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet, a Magyar Fizika Intézet, a Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar, a Római Katolikus Teológia Kar, valamint a Magyar Szociológia és Szociális Munkásképző Intézet várja saját helyszínére egykori hallgatóit. Ugyancsak pénteken az érdeklődők együtt látogathatnak el kedvenc kolozsvári helyszíneikre, illetve az egyetem múzeumaiba román nyelvű vezetett túrák keretében. Szombaton a szervezők kikapcsolódási lehetőségeket kínálnak: a résztvevők sportprogramokkal, csapatvetélkedőkkel tölthetik a napot. Emellett a Iuliu Hațieganu Sportparkban szabadtéri filmvetítéseken és színielőadáson vehetnek részt, a rendezvényt pedig szabadtéri buli zárja.

Az Alumni Napok programja folyamatosan frissül, a részletekért kérjük, kövessék az alumni.ubbcluj.ro/alumni-napok/ oldalt.

PROGRAM

MÁJUS 12.

18:00 – Központi, román nyelvű hivatalos megnyitó:

Köszöntőt mond dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

Köszöntőt mond dr. Alexandra Muțiu egyetemi docens, a programért felelős rektorhelyettes.

18:15 – UBB Talks

Meghívottak:

  • Ramona Iulia Chiriac, az Európai Bizottság bukaresti képviseletének vezetője
  • Simona Miculescu, Románia állandó UNESCO-küldöttje (online)
  • Vasile Dîncu, nemzetvédelmi miniszter (online)
  • Bianca Muntean, Észtország tiszteletbeli konzulja Kolozsváron
  • Robert Octavian Grasin, a BOSCH mérnöki központjának vezetője
  • Ciprian Teleman, kutató, tanácsadó, volt kutatási, innovációs és digitalizációs miniszter (online)

19:15 – Alumnusok gálája – díjátadó

Az egyetem karai díjazzák egy-egy alumnusukat kiemelkedő érdemeiért.

19:00 – Kerekasztal-beszélgetés: Új felsőoktatási pedagógia a COVID után

  • dr. Daniel David egyetemi tanár, pszichológus, a BBTE rektora
  • Ramona Iulia Chiriac, az Európai Bizottság bukaresti képviseletének vezetője
  • Simona Miculescu, Románia állandó UNESCO-küldöttje
  • dr. Adina Elena Glava egyetemi docens, a Pszichológia és Neveléstudományok Kar dékánhelyettese

A gálát illetve a kerekasztal-beszélgetést online közvetítjük a Facebook és Youtube-csatornánkon.

MÁJUS 13.

17:00 – A BBTE Magyar Tagozatának nyitórendezvénye

Előadások

KORONDI ÁGNES: Anyanyelvű kódextöredékek és kelet-közép-európai nemzeti irodalomtörténeti narratívák

MOLNÁR LEVENTE: Otthon, a bőrö(n)dben. Színésztapasztalások, örömök s ürömök

HAJDÚ LÁSZLÓ HUNOR: Gyakorlati környezetvédelem egy nonprofit egyesületnél 

Fellép a VISSZHANG KÓRUS.

A pénteki napon zajlanak a kari szintű programok is.

 

Részletek

Kezdés:
2022. 05. 12.
Vége:
2022. 05. 14.
Esemény kategória:
Honlap:
https://alumni.ubbcluj.ro/alumni-napok/