Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

A BBTE 441 éves akadémiai hagyományát ünnepelte

2022. 05. 12., 15:30 - 17:00

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) 2022. május 12-én 441 éves akadémiai hagyományát ünnepelte. Az évforduló alkalmából az egyetem egy négynyelvű emléktáblát helyezett el, amely az Academia Claudiopolitana 1581. május 12-i alapításának állít emléket. Az Academia Claudiopolitana az ország jelenlegi területén első intézményként nyert egyetemi státust, amikor Báthory István erdélyi fejedelem diplomájában feljogosította a baccalaureusi, magisteri és doctori diplomák kibocsájtására.

Az Academia Claudiopolitana az akadémiai hagyomány, illetve a történelmi, infrastrukturális és tanrendi változások révén a kolozsvári BBTE és a Szegedi Tudományegyetem akadémiai elődintézménye. Hasonló emléktáblát avatott fel május 10-én a BBTE képviselőinek jelenlétében a Szegedi Tudományegyetem.

A tábla avatásán részt vett Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, illetve dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese.

A BBTE rektora, dr. Daniel David kifejtette: „Az Academia Claudiopolitana működési helyét jelöli a tábla, így hidat képez az időben, amely valóban láttatja és kamatoztatja a múltat, összeköt mindannyiunkat a jelenben egy jobb közös jövő jegyében, amelyben az ismereteket az emberek javára fordíthatjuk.”

A BBTE idén ünnepli a kolozsvári magyar nyelvű felsőoktatás elindulásának 150 éves évfordulóját is, az emléktábla-avatás az ünnepi rendezvénysorozat részét képezi.

Részletek

Dátum:
2022. 05. 12.
Időpont:
15:30 - 17:00
Esemény kategória: