Dr. Alida Timar-Gabor egyetemi docens – Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar

alida

Kérdezett Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektorhelyettese

  1. Kérem, mutatkozzon be röviden.

Timar-Gabor Alida vagyok, és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Fizika Karán végeztem 2005-ben. 2008-tól a BBTE Környezettudományi és Környezetmérnöki Karának alkalmazottja vagyok. 2010-ben védtem meg doktori disszertációmat fizikából, majd 2015-ben habilitáltam, és doktorátusvezetői jogot szereztem környezettudományok szakterületen. Jelenleg egyetemi docens vagyok a Környezettudományi és Környezetmérnöki Karon, valamint I. fokozatú tudományos kutató a Környezeti Radioaktivitás és Nukleáris Kormeghatározási Központ, Bio-Nanotudományok Interdiszciplináris Kutatóintézeténél. A Lumineszcens Kormeghatározási és Dozimetriai Laboratórium vezetője vagyok, főbb kutatási területeim: lumineszcens kormeghatározás, természetes radioaktivitás, környezettudományokban alkalmazott szilárdtest-dozimetria, valamint retrospektív baleseti dozimetria. Sosem gondoltam egy mottóra, de legfrissebb olvasmányaimból idézném a Shackleton-család címerének jelmondatát: „Fortitudine vincimus (Kitartással győzni fogunk)”, és ez a mottó hatással volt rám. Egyszerűbb szavakkal kifejezve: a fontos és maradandó dolgokat csak nagy erőfeszítéssel lehet elérni.

  1. Miért választotta a BBTE-t?

Lehetőségem adódott arra, hogy elhagyjam az országot, és tapasztaltabb kutatócsoportokkal dolgozhassak. Az egyetemet nem hagytam el sosem hosszabb időszakra. Az ERC projektek átvihetőek, a projektvezetőnek lehetősége van arra, hogy az elnyert projektet más intézmény keretében valósíthassa meg. Presztízsüknek köszönhetően az ERC projekteket óhajtják a nagy európai egyetemek, egyeseknek közülük az a stratégiája, hogy személyesen meghívják az ERC projektek vezetőit, hogy náluk végezzék a tevékenységet. El kell ismernem, hogy ez a gondolat is megkísértett. Miért mégis a BBTE? Mert azt hiszem, hogy Romániában egy másik intézmény nem kínált volna többet számomra, de legfőképpen azért, mert a BBTE jelenti az Alma Matert. Most is, amikor végigmegyek a kar folyosóin, ahol tanulmányaimat végeztem, különös meghatódottságot érzek. Ha a mostani hallgatóimnak is csak egy morzsányi jut 10 év múlva ebből az érzésből, én elégedett leszek.

  1. Kérem, mutassa be röviden az akadémiai megvalósításokat, eredményeket.

Az elmúlt években termékeny kutatói tevékenységem volt, amelyet a publikációk igazolnak, de főként azok a nemzetközi együttműködések, amelyeket az általam kutatott terület legfontosabb szaktekintélyeivel folytattam. Ez a szakterület a lumineszcens kormeghatározás. Ugyanakkor esélyem volt arra, hogy eredményeimért elismerést kapjak különféle országos és nemzetközi díjak formájában, mint páldául a Román Akadémia Grigore Cobălcescu Díja 2012-ben, az Ad Astra Díj a kutatásban elért kiválóságért 2014-ben, a Danubius Young Scientist Award 2015-ben, a L`Oreal-UNESCO kutatónőknek járó ösztöndíja 2015-ben. Ezenkívül intenzív oktatói tevékenységet folytattam, amely lehetővé tette számomra, hogy elhivatott hallgatókat válasszak ki, és ennek köszönhetően tevékenységem köré egy fiatal és lelkes kutatócsoportot alakíthattam. Mindezeket megkoronázta az elnyert ERC INTERTRAP „Integrated dating approach for terrestrial records of past climate using trapped charged methods” elnevezésű projekt, amelyet az Európai Kutatási Tanács első alkalommal finanszírozott a romániai egzakt tudományok szakterülete közül, és amely egyelőre az első ERC projekt, amelyet hazai egyetem nyert el.

  1. Melyek a jövőbeli akadémiai tervei?

Az ERC projektek alapkutatási projektek, és ezt a támogatási irányt tudomásom szerint a legmagasabb finanszírozási forrásnak tekintik Európában. Az alapkutatás magas kockázati tényezőt jelent. Ebből a meggondolásból az ERC projektek esetében a tudományos kudarcokat is teljesen elfogadhatónak tartják. Jelen pillanatban az akadémiai tervem és a legfontosabb követelmény, hogy sikerüljön teljesíteni a projekt célkitűzéseit, és az INTERPTRAP sikeres legyen. Bízom abban, hogy ha ezt sikeresen megoldom, számtalan rendkívüli dolog önmagától bekövetkezik. A projekt megvalósítása Romániában történik, és a projekt alapját képező alapkutatások mellett az INTERPTRAP célul tűzte ki a jelenlegi laboratórium nagyméretű fejlesztését. A mostani tevékenységek helyszínéül szolgáló labort olyan formában szeretnénk átalakítani, amelyben ötvözni lehetne kétféle kutatási módszert: a luminecensz módszerrel végzett kormeghatározást és az elektrospin rezonancia segítségével történő kormeghatározást. Ez egy egyedi laboratórium lesz Délkelet-Európában, és egyike a világon található kevés, hasonló felszereltségű laboratóriumoknak. Remélem tehát, hogy legtöbb egy éven belül egy modern és tágas laboratóriumban végezhetem a kutatói tevékenységet, ahogyan mindig is álmodtam erről.

  1. Egy rövid üzenet a BBTE közösségének?

Ami a nemzetközi kutatásban való érvényesülést, előtérbe kerülést illeti, a nemzetiség és az akadémiai hovatartozás nem jelent akadályt. Igen, sajnos néha az is benne van, hogy bizonyos okok miatt sokkal többet kell dolgoznunk, de semmi sem lehetetlen. Köszönettel tartozom tanáraimnak, a Környezettudományi és Környezetmérnöki Karon tanító kollégáimnak, és a Bio-Nanotudományok Interdiszciplináris Kutatóintézeténél dolgozó kollégáknak az eddigi jó együttműködésért és támogatásukért. Köszönöm főként a kutatócsoportom tagjainak, hogy bizalommal voltak irántam, hogy sosem kedvetlenítettek el, ugyanakkor köszönöm az együtt megvalósított eredményeket, az együtt átélt szép pillanatokat. Gratulálok az egyetemen tanító kollégáknak is, akik kiemelkedő eredményeket értek el, és örvendek annak, hogy lehetőségem volt néhányukkal megismerkedni az utóbbi években. Büszke vagyok arra, hogy tagja lehetek a BBTE akadémiai közösségének.

Személyes és kutatói honlap elérési útvonala:

https://www.researchgate.net/profile/A_Timar-Gabor

http://enviro.ubbcluj.ro/personal-daim-2/

Toate articolele din categoria
Excelență în cercetare