A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a legjobb egyetem Romániában a „2017-es Egyetemi Metarangsor” alapján

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a legelső helyen szerepel a romániai egyetemek globális rangsorában az Egyetemi Metarangsor–2017 felmérés alapján, amely a hazai egyetemek hierarchiáját az egyéni teljesítmények kombinációjának eredményei alapján határozza meg, az egyetemek nemzetközi akadémiai rangsorolásának függvényében.

Az Egyetemi Metarangsor–2017 összeállításakor az Oktatási és Kutatási Minisztérium részéről 2016-ban kinevezett High Level Experts Group tagjai által javasolt módszertant használták, és a zárójelentés szerint az osztályozásba bevont 92 egyetem közül (55 nyilvános egyetem és 37 magánegyetem) csak 23 intézmény rendelkezik nemzetközi láthatósággal.

A globális rangsorban megjelenő felsőoktatási intézmények sorrendben a következők: a legelső helyen szerepel a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a második helyen a Bukaresti Tudományegyetem és a Bukaresti Műszaki Egyetem; a harmadik helyen pedig a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem.

A 2017-es metarangsor legelső három egyetemének láthatóságára és a nemzetközi rangsorokban való jelenlétére vonatkozóan megállapítható, hogy a BBTE egy pontszámmal többet kapott a 2016-os metarangsorhoz képest, ezzel megőrizve országos első helyét; a Bukaresti Tudományegyetem pontszáma nem változott, míg a Bukaresti Műszaki Egyetem kettővel több pontot kapott a tavalyihoz képest.

A kiadott jelentés szerint: „az akadémiai környezet nemzetközi szintjén az Universitaria Egyetemi Konzorciumhoz tartozó felsőoktatási intézmények jelentik a romániai egyetemek legláthatóbb akadémiai csoportját (38 pontot értek el a romániai egyetemek által összesen elért 90 pontból): BBTE (14 pont), UB (10 pont), UAIC (7 pont) és UVT (5 pont). Az Egyetemi Metarangsor–2017 összesítésben található 23 másik egyetemhez viszonyítva a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, a Bukaresti Tudományegyetem és a Bukaresti Műszaki Egyetem magasabb pontszáma elsősorban annak köszönhető, hogy nemzetközi akadémiai szinten magasabb láthatósággal, tudományos hatással rendelkeznek.”

Az Egyetemi Metarangsor–2017 felmérésnek az eredményekre vonatkozó jelentésében olvasható, hogy az Universitaria Egyetemi Konzorciumhoz tartozó öt egyetem pontszáma a nemzetközi rangsorolásba bevont romániai egyetemeknek adott összpontszám 42 százalékát teszi ki.

„A Babeș–Bolyai Tudományegyetem országos szinten újból a legelső helyre került a 2017-es Egyetemi Metarangsorban, ezáltal megőrizvén tavaly elfoglalt helyét a neves romániai egyetemek sorában! Reménykedem, hogy a jövőben is sikerül megmaradnunk ebben a mezőnyben, ahol az ország három legjobb egyeteme található, és sikerül folytatnunk azt a felzárkózást, amely a nemzetközi egyetemi rangsorokban való feljebbjutást eredményezné.” – jelentette ki dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE kutatásért, versenyképességért-kiválóságért és tudományos publikációkért felelős rektorhelyettese.

Az Egyetemi Metarangsor–2017 országos felmérés részletes jelentése.