A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a legjobb egyetem Romániában a „2016-os Egyetemi Metaranking” alapján

A Román Oktatási és Kutatási Minisztérium nemrég közzétette az Egyetemi Metarangsor – 2016 felmérés eredményeit. A minisztérium közleménye alapján az összesen 92 hazai állami és magánegyetemből 20 intézmény rendelkezik nemzetközi láthatósággal, és ezek mind államiak. Ebből a 20 egyetemből 5 intézmény kiválósági jellemzőkkel bír, nemzetközi láthatósággal és hatással rendelkezik. Az e csoportba tartozó felsőoktatási intézmények sorrendben a következők: a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (13 pont), a Bukaresti Tudományegyetem (10 pont), a Bukaresti Műszaki Egyetem (8 pont), a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Tudományegyetem (7 pont) és a Temesvári Nyugati Tudományegyetem (6 pont). A fennmaradó 15 felsőoktatási intézmény a nemzetközileg látható kategóriában szerepel 3 és 1 közötti pontszámokkal.

„Következésképpen a BBTE az első helyen található egyetem az országban, az Egyetemi Metarangsor – 2016 felmérésben elért helyezése alapján, kiemelt csoportban más neves romániai egyetemekkel! Reméljük, hogy a jövőben is meg tudjuk őrizni helyünket a pódiumon (az első helyet, vagy legalábbis az első három hely valamelyikét), és talán, miért is ne, az elkövetkező években, valamelyik nemzetközi rangsorban akár a világ első 500 egyeteme közé is bekerülhetünk. A BBTE Stratégiai Tervét (2016–2020) és Kutatási Stratégiáját (2016–2020) is, többek között, ezen célt szem előtt tartva fogalmaztuk meg. De ahhoz, hogy megőrizzük jelenlegi helyünket, illetve hogy bekerüljünk a Top500-ba, megfelelő tanügyi menedzsmentre és finanszírozásra van szükség, amely a kormánytól/minisztériumtól függ, nem a BBTE-től. A BBTE azonban javaslatokkal aktívan hozzájárul a nemzeti akadémiai stratégiákhoz” – mondja dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE kutatásért felelős rektorhelyettese.

„XVI. századi gyökereivel a BBTE – amely egyetemi chartájában is fejlett kutató- és oktatóegyetemként határozza meg önmagát –, hatékony és minőségi oktatást/tanulást támogat, amely a diákokra fókuszál, a diákok érdekeit szolgálja, és ugyanakkor a tudományos kutatásra és a társadalom felé irányuló innovatív tudástranszferre alapoz, az állampolgárok javát szolgálva, a versenyképesség jegyében. Más szavakkal: a tudományos kutatás és az önálló alkotás egyaránt lehetővé teszi a hatékony és minőségi oktatást/tanulást, a műszaki/kognitív tudástranszfert.

A BBTE országos első helyezését már előrevetítették az előző években elért jó helyezései a különböző elismert nemzetközi rangsorokban, amelyekben egyetemünk a régió más, neves intézményeihez (Krakkó, Varsó, Budapest, Pozsony, Ljubljana, Maribor stb.) hasonló helyet foglalt el, krónikus alulfinanszírozottságunk ellenére” – mutat rá dr. Ioan-Aurel Pop egyetemi tanár, akadémikus, a BBTE rektora.

Az Egyetemi Metarangsor – 2016 felmérés azon nemzetközi rangsorok alapján készült, amelyek összeállításakor elsősorban akadémiai kritériumokat vagy mutatókat vettek figyelembe.

Az Egyetemi Metarangsor – 2016 felmérés részletes jelentése.