A Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektorának húsvéti üzenete

Áldott ünnepeket!

A húsvéti ünnepek egyik üzenete, hogy a szenvedés nagyobb jót eredményezhet, ha helyesen értelmezett és szembenézünk vele! A kereszténységben Jézus szenvedése a kereszten így vált az emberiség megváltásának feltételévé.

Az arányokat megtartva és egy másfajta tudásalapon, de ugyanezen gondolat mentén, a pszichológia is arra tanít bennünket, hogy a stresszorok (akár trauma formájában is), bár rövidtávon csökkenthetik társadalmi lényként való működésünk hatékonyságát, hosszú távon nem feltétlenül vezetnek szenvedéshez és pszichés problémákhoz. Ha kognitív rugalmassággal kezeljük, nem katasztrofizálással, hanem frusztrációtűréssel és az adott helyzet elfogadásával (nem védekező jellegű ignorálással, hanem felismeréssel), akkor új megoldásokat és értelmet/jelentőséget is kereshetünk, amelyek helyreállíthatják a megfelelő cselekvési szintünket, vagy akár a stresszel való megküzdést követő személyes fejlődéshez is elvezethetnek. Néhány sztoikus megállapítást parafrazálva, néha a rossz is lehet jó, ha megértjük, hogy a rossz gyakran látszólagos, azaz a hozzáállásunktól függ, és így a hozzáállásunk megváltoztatásával a jó keresésének feltételévé válik.

Tanuljuk meg tehát a húsvéti ünnepek alatt, hogy együtt keressük a jót, még akkor is, ha ez néhányunk számára szenvedést jelent!

Krisztus feltámadott!

 

Dr. Daniel David pszichológus, egyetemi tanár