A BBTE a „Tudás Bástyájává” változtatja a Szabók Bástyáját

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) a Szabók Bástyájában létrehozza az 1581 – az Egyetem és a Város c. kiállítást, ahol a STAR-UBB Intézet (http://starubb.institute.ubbcluj.ro/) Studium Generale című képzéssorozatot indít.

A kiállítás 2020. október 1-jétől nyit a közönség számára, és a BBTE oktató célú látogatásainak részét fogja képezni, csatlakozva a város turisztikai közegéhez. A Studium Generale egyaránt nyitott a BBTE közössége és a kolozsvári lakosok számára, célja a tudás multi-, inter- és transzdiszciplináris, valamint a citizen science paradigmában történő terjesztése. A képzések elérhetők lesznek online is, így válik a Szabók Bástyája a „Tudás Bástyájává”.

„Ezáltal a BBTE visszatér az Academia/Universitas Claudiopolitana születésének helyére, a történelmi fejlődés és a jelenünk forrásához. A BBTE ezáltal is megtiszteli az 1581-ben a »Farkasok utcájának« egyik végén elindult akadémiai hagyományát, melyet később, 1715-ben az utca másik végén, a BBTE jelenlegi főépületének helyszínén folytattak (indítottak újra). Ezt az akadémiai hagyományt a BBTE törvényes jelképei is tükrözik. Az Academia/Universitas Claudiopolitana később, 1872-ben a Kolozsvári Tudományegyetem (Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem) felsőoktatási intézmény keretében élt tovább, amely 1919-ben I. Ferdinánd Király Tudományegyetemmé változott; ezen intézmény akadémiai és jogutódja a BBTE. Az intézetben kezdetektől élő Hagyomány szellemében, azonban a Kiválóság korszerű körülményei között (citizen science) nyitunk a közösség fele” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

1581-ben Erdély fejedelme, a Lengyel–Litván Unió királya, Báthory István egy felsőoktatási intézményt alapított, az Academia Claudiopolitanát, amelyet egyetemi rangra emelt, és felhatalmazott, hogy magasabb szintű okleveleket (gradus et Baccalaureatus, et Magisterii, et Doctoratus) bocsásson ki. Az academia/universitas két szinten oktatott: gimnáziumi és felsőbb szinten (a Filozófia és Teológia karokon). A királyi alapítólevél tanúsága szerint:

„Kolozsvár városában, a Jézus Társasága számára kollégiumot alapítunk, szervezünk és emelünk, és az alábbiakban felsorolt ​​javakkal és jövedelmekkel látjuk el őket. Azt akarjuk, hogy ez örök időkig fennmaradjon, és a fent említett Jézus Társasága részére, az apostoli hatalom támogatásával átadjuk a ferences testvérek egykori elhagyott kolostorát, amely a magyar királyok nagylelkűségéből épült a Farkasok utcájában a város fala mentén, a templommal, a kertekkel, az udvarokkal, a tornyokkal és az összes környező helyekkel együtt… e levél képviseli különleges királyi nagylelkűségből született döntésünket, miszerint mindazok, akik megfelelő módon képeztettek héber, görög és latin humántudományok terén, ha a kollégium megítélése szerint valamelyik karon – akár teológia, akár filozófia – elérték a legmagasabb színvonalat, s ha bizonyságot tettek könyvtudományukról, baccalaureusi, magisteri vagy doctori fokozatban részesülhessenek. Ennek a kitüntetésnek ugyanolyan joggal, méltósággal, kiválósággal és fénnyel kell rendelkeznie, mint ami jogszerűen és szokás szerint az olasz, a francia, a spanyol és a német akadémiákon megilleti a hasonló kitüntetéseket…” (Forrás: Rus, V. (2007). Operarii in Vinea Domini. Misionarii iezuiți în Transilvania, Banat și Partium (1579‐1715). Volumul I – Tablouri istorice și spirituale, Presa Universitară Clujeană, Cluj‐ Napoca).

A BBTE történetét és akadémiai hagyományát részletesen bemutatja a dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektorának szerkesztésében a múlt év végén, a Kolozsvári Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent Tradiție și Excelență. Școlile academice/de știință la Universitatea BabeșBolyai din ClujNapoca (158118721919prezent) c. kötet.