A BBTE akadémiai iskolákba szerveződik

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) akadémiai iskolákba/tudományos iskolákba szerveződik; ezek olyan transzverzális intézményi mechanizmusokként működnek, amelyek összehangolják és elősegítik a tudományos együttműködést az egyetem 21/22 karán (illetve számos más akadémiai egységben) a jelentős hatású fejlesztések és integrációk érdekében – ezáltal elkerülhetők az átfedések, a töredezettség és az akadémiai erőforrások pazarlása.

„A BBTE profilja komplex, amely lefedi a művészeteket és a bölcsészettudományokat, a természet-, élet- és egzakt tudományokat, a mérnöki és műszaki tudományokat egyaránt. A BBTE akadémiai/tudományos iskolákba szervezése a sokszínűséget ösztönzi a vezető amerikai egyetemek mintájára, ugyanakkor az erőforrások koncentrálását is célozza, ami versenyelőnyöket kínál a BBTE-nek, illetve összeköt az iskolák által képviselt tudományterületek más jelentős képviselőivel. Anélkül tehát, hogy a karok jelenlegi autonómiájába beavatkoznának, az akadémiai/tudományos iskolák koordinálják és összpontosítják a BBTE-programok sokszínűségét, hiszen a sokszínűség fontos és támogatott tényező az országos és nemzetközi jelentőségű fejlesztésekben. Ha megvizsgáljuk a BBTE-n megszervezett iskolákat, láthatjuk, hogy amikor a BBTE rendelkezésére álló erőforrásokat összpontosítjuk – bizonyos erőforrások egyéni szinten talán kevésbé ismertek –, az iskolák állandóságot és megnövekedett tanulmányi erőt nyernek, hiszen kiváló platformjai az országos és nemzetközi versenynek és/vagy együttműködésnek” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

A BBTE új akadémia/tudományos iskolái a nagy kutatási területek szerint szerveződnek, minden iskolát a karok/oktatási programok dékánjaiból összeállított tanács koordinálja (illetve az általuk kijelölt képviselők):

  1. A Művészeti és humántudományi iskolát (School of arts & humanities/School of liberal arts) a Bölcsészettudományi, a Történelem és Filozófia, a Színház és Film Karok, illetve a teológiai karok művészeti programjai alkotják.
  2. A Társadalomtudományi iskola (School of social sciences) tagjai a Jogtudományi, Szociológia és Szociális Munkásképző, a Pszichológia és Neveléstudományok, a Közgazdaság és Gazdálkodástudományi, az Európai Tanulmányok, az Üzletkötő, a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar, a Sport és Testnevelés, a Földrajz Kar (a Társadalomföldrajz és Turizmus szak), illetve a Történelem és Filozófia Kar (a Nemzetközi Tanulmányok és Jelenkortörténeti Intézet) lesznek.
  3. A Természet- és élettudományok iskolába (School of sciences and life sciences) a Matematika és Informatika, a Fizika, a Kémia és Vegyészmérnöki, a Biológia és Geológia, a Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar, valamint a Földrajz Kar (a Természetföldrajzi és Műszaki Földrajzi Intézetés, illetve a Területtervezés Intézet) fognak tartozni
  4. A Mérnöki és műszaki tudományi iskolába (School of engineering and technology) tartoznak a Kémia és Vegyészmérnöki Kar (a mérnöki komponensű kémiai és biokémiai mérnöki tanulmányok), a Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar (a mérnöki komponensű környezetmérnöki tanulmányok), a Fizika Kar (a mérnöki komponensű műszaki fizikai tanulmányok), a Biológia és Geológia Kar (a mérnöki komponensű ipari biotechnológiai/molekuláris biotechnológiai/geológusmérnöki tanulmányok), illetve a Mérnöki Tudományok Kar (a resicabányai kihelyezett tagozat).
  5. Az Egészségügyi iskola (School of health) tagjai a Pszichológia és Neveléstudományi Kar (a Klinikai Pszichológia és Pszichoterápia Intézet klinikai/egészségügyi programjain keresztül), a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar (a Közegészségügyi Intézeten keresztül), a Fizika Kar (az orvosi fizikai programon keresztül), a Biológia és Geológia Kar (a minőségellenőrzés az orvosi laboratóriumokban/táplálkozástudományok/orvosi biológia programokon keresztül), a Testnevelés és Sport Kar (a kinetoterápiai program révén), Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar (a környezetegészségi program révén), illetve a Kémia és Vegyészmérnöki Kar (az élelmiszer-kémiai és a klinikai kémiai programok révén) lesznek.
  6. A Teológiai tudományok iskolát (School of theology/divinity) a BBTE négy teológiai fakultása alkotja: Ortodox Teológia, Görögkatolikus Teológia, Református Teológia, Római Katolikus Teológia karok.