A BBTE az új építményei esetében az UBB Goes Green stratégiai irányt követi

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) az UBB Goes Green platformon keresztül egy „zöld és tartós fejlesztési paradigmát” követ; ezt tartja szem előtt a jövőben megvalósítandó új építmények, mint pl. a leendő új diákotthon esetében a Hașdeu diáknegyedben.

Az új kollégium felépítésére vonatkozó javaslat egy tartós megoldást kínál arra, hogy a BBTE az ország legnagyobb egyetemeként több mint 40.000 (alap-, mesteri és doktor képzésben részt vevő) hallgatója Kolozsváron tartózkodik az egész tanév folyamán, azonban a hallgatók által évente benyújtott szállásigények csak egy kis részének lehet eleget tenni (több ezer hallgató kérését lehetetlen pozitívan elbírálni).

„A hallgatók közössége egyike azoknak a közösségeknek, amelyek hozzájárulnak a város fejlődéséhez, ezért nekik modern és olcsóbb szállásokhoz kell hozzáférniük egy egyre drágább városban. Ellenkező esetben a város versenyelőnyei és »egyetemi város« hírneve kerül veszélybe. És hol lenne természetesebb, hogy a BBTE bentlakást építsen a hallgatók számára, ha nem a diáknegyedben?” – emelte ki dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora, majd hozzáfűzte: „Nyilvánvaló, hogy a BBTE, az ország első olyan egyeteme, amely hivatalosan és formálisan elindította az UBB Goes Green programot, egy nyilvános pályázati kiírást követően a környezetet a legfejlettebb zöld technológiák és modern városfejlesztési irányok figyelembevételével építi és rendezi be, amelyek feltételeiről szintén nyilvános vita fog zajlani. A BBTE e téren már rendelkezik tapasztalattal, hiszen az AVALON komplexum (Republicii/Majális u. 37. sz.) felépítése is kezdetben hasonló gyanúkat ébresztett a környezettel/a városfejlesztéssel kapcsolatban, végül azonban a »zöld paradigmát« követő városfejlesztés mintájává vált.”

A BBTE vezetősége hangsúlyozza a racionális, fókuszált vita szükségességét a környezetről mint önértékről, összhangban az egyetem és a közösség által képviselt további értékekkel (pl. inklúzió, fenntartható városfejlesztés).

„Amikor a környezetről beszélünk, nem feltétlenül azoknak a száma a mérvadó, akik aláírnak egy petíciót. A környezetre való figyelés nem csak számokban mutatkozik meg, a környezet önmagában is érték, még akkor is, ha az ilyen megközelítést szorgalmazók nem mindig vannak többségben” – szögezte le a BBTE rektora.

A BBTE hallgatói közössége ugyancsak támogatja az új bentlakás megépítésére vonatkozó kezdeményezést a Hașdeu diáknegyedben, és úgy vélik, ez valóban prioritás kellene legyen egy egyetemi központban.

„Régóta várt válasz a diákok igényeire egy új bentlakás megépítése a Hașdeu diáknegyedben. Ez a kollégium hozzájárulna az Egyetem fejlődéséhez, hiszen új hallgatókat vonzana Kolozsvárra, miközben a Babeș–Bolyai Tudományegyetem által kínált tanulmányi lehetőségek sokasodnak. Kolozsvár város gyors fejlődése a bérleti díjak túlzott növekedéséhez vezetett, így a bentlakás számos társadalmi nehézséget megoldana a hallgatók körében. A hallgatói képviselők évente azzal szembesülnek, hogy nagy számban érkeznek a bentlakási helyekre vonatkozó igénylések, és ezeknek nagy része nem teljesíthető a férőhelyek hiánya miatt. A környezetvédelem tekintetében a hallgatók az UBB Goes Green platform partnerei, évente hozzájárulunk a fák telepítéséhez és a BBTE által fenntartott zöldfelület fenntartásához” – nyilatkozta Ionuț Zbranca, a BBTE diákprefektusa.

Az egyetem képviselői már évekkel ezelőtt nyilvánosságra hozták az új BBTE-diákbentlakás megépítésének tervét; a képviselők több alkalommal hangsúlyozták, hogy a kollégium megépítése során figyelembe veszik a kolozsvári környezetvédelemmel és életminőséggel kapcsolatos szempontokat, valamint a modern fenntartható városfejlesztési paradigmákat.