A BBTE keretében elindult a STEM+ nemzetközi program megvalósítása

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) elkezdődött a Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) nemzetközi rendszer gyakorlatba ültetése, a társadalom- és humántudományoknak (STEM+) a nemzetközi minták alapján történő transzverzális integrációjával. A program a BBTE törekvéseit hivatott támogatni, amellyel a world-class típusú egyetemi státus elnyerésére vállalkozik, az oktatási és kutatási tevékenységek kulcsaspektusainak multi-, inter- és transzdiszciplináris jellegű beépítése révén.

A STAR-BBTE Intézet koordinálásával valósul meg a STEM+ program gyakorlatba ültetése, amely ösztönözni szeretné a BBTE szakemberei, karai és szakterületei közötti interakciót, a képzési kínálat gazdagítására törekszik multi-, inter- és transzdiszciplináris jellegű programokkal, ugyanakkor alapmagként a hagyományos programok is megmaradnak.

Ezenkívül, Studium Generale STEM+ formájában integratív jellegű tantárgyak bevezetésére is sor kerül, és a STEM+ kompetenciákat fejlesztő választható előadások kidolgozása is a program részét képezi. A hallgatók bátorítása lesz a cél, hogy képességeik gazdagítása érdekében vegyenek részt a más karokon tartott előadásokon is, valamint dolgozzanak ki közös projekteket. A STEM+ jellegű projekteket felvállaló diákkörök létrehozása is a támogatott tevékenységek közé tartozik.

A doktori tanulmányok is a rendszer részét képezik majd, és folyamatban van egyes multi-, inter- és transzdiszciplináris jellegű programok kifejlesztése is.

A STEM+ rendszer gyakorlatba ültetése hatással lesz az egyetem társadalommal való kapcsolataira is. A célkitűzések között szerepel bizonyos nyílt előadások (Citizen Science) megszervezése, a közoktatás irányába történő egyetemi nyitás (beleértve a diákok szüleit is) – például a tanárok felkészítése és bizonyos közoktatási tevékenységek lebonyolítására/előadások tartására a BBTE STEM+ laboratóriumaiban –, a gazdasági szférával való rendszeres egyeztetés a munkaerő-piaci szükségletek azonosítása és közzététele érdekében. Mindezeknek köszönhetően a BBTE erős technológiai és kreatív innovációs szolgáltatóvá válhat.

„Ez egy természetes erőfeszítés, amelyet megteszünk a STEM+ program megvalósítása érdekében, amely megerősíti a BBTE stratégiájának irányvonalát, azaz a world-class típusú egyetemi státus elérését. És mindez nem kiemelkedő kutatást és kimagasló oktatási tevékenységet jelent, hanem a szakterületek közötti tudástranszfert és az ismeretek integrációját biztosítja, amely végül a közösség érdekeit fogja szolgálni. Ez indokolja, hogy a Studium Generale STEM+ egyetemi program mellett célul tűztük ki a Citizen Science jellegű programok lebonyolításához szükséges infrastruktúra fejlesztését, amelynek köszönhetően a BBTE által szervezett projektekbe bekapcsolódhatna a tudomány iránt érdeklődő nem-akadémiai közösség is, ugyanakkor figyelmet fordítunk a döntéshozók aktív és állandó tájékoztatására, beleértve a politikusokat is, a STEM+ program jelentőségére vonatkozóan.” – jelentette ki dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE kutatásért, versenyképességért-kiválóságért, valamint a tudományos kiadványokért felelős rektorhelyettese.

Nemzetközi szinten a STEM programok egyetemi viszonyítási ponttá váltak, ugyanis a munkaerőpiac egyre erőteljesebben igényli a multi-, inter- és transzdiszciplináris jellegű felkészültséget. Azért is fontosak, mert a hiperspecializáció olyan helyzeteket teremtett, ahol egy bizonyos STEM szakterület specialistái nem rendelkeznek az egyéb szakterületekre vonatkozó szükséges tudással ahhoz, hogy a felmerülő kihívásokkal kellőképpen megbirkózhassanak, globális szintű, nagy horderejű problémákat átfogóan megközelíthessenek.

Következésképp, a STEM+ programok az európai és az amerikai egyetemi környezet fejlesztésének lényeges mozgatórugóját képviselik, közvetett hatást gyakorolva nemcsak a közösségre, hanem az egyetemi oktatók és a végzett hallgatók szaktudására is.