A BBTE-n akkreditált didaktikai mesteri programok indulnak

Az országos hatóságok 2020 augusztusának első felében több didaktikai mesteri program akkreditálását hagyták jóvá a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen (BBTE).

A BBTE szellemiségét meghatározó multikulturalizmus jegyében a mesterképzési programok tannyelve román, magyar és német lesz; célközönségük azok az alapképzést végzett hallgatók, akik didaktikai karrier fele irányulnak, valamint a közoktatásban dolgozó tanerők. Az érdeklődők a didaktikai mesteri képzésen jelentkezhetnek az alapképzés tudományterületének megfelelő szakra, ugyanakkor választhatnak egy második, ugyanazon tudományterülethez tartozó mesteri szakot is a program keretén belül, ahol 90 kreditet szerezhetnek alapképzési szinten.

A programok úgy épülnek fel, hogy hozzájáruljanak a közoktatás minőségének javításához, igazodnak a jelenlegi feltételekhez, a virtuális tanulási környezetekhez kapcsolódó kompetenciákat is fejlesztik, ugyanakkor stratégiai és osztálytermi menedzsmentet, a diákok igényeinek meghatározását, oktatáskutatást, nem formális, inkluzív, interkulturális és közösségorientált oktatást, neveléspszichológiát, hatékony kommunikációt és érzelemkezelést is magukba foglalnak.

Dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora rámutatott: „a közoktatásban tevékenykedő tanárok oktatják a gyermekeinket, és ha nem megfelelően végzik a dolgukat, veszélyeztetik az ország jövőjét. A BBTE komolyan veszi a közoktatásban felmerülő nehézségeket, és ezek a programok azt célozzák, hogy hozzájáruljunk az oktatás minőségének javításához olyan tanerők nívós képzése által, akik korszerűsíthetik az oktatási paradigmát – a diákok, illetve az egész ország javára.”

A BBTE 50 helyre várja a jelentkezőket. Jelentkezni szeptember 7-től lehet. További részletek a programokról a https://admitere.ubbcluj.ro/ro/masterat_didactic linkre kattintva érhetők el.