A BBTE-n kapcsolódik Románia az ACTRIS európai tudományos platformhoz

Kolozsvár, 2023. szeptember 8.

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) 2023. szeptember 12-én, kedden az ACTRIS ERIC európai megalakulása alkalmából megszervezi meg az Info Day on the establishment of ACTRIS ERIC rendezvényt (https://research-and-innovation.ec.europa.eu/news/all-research-and-innovation-news/aerosol-clouds-and-trace-gases-research-infrastructure-actris-eric-officially-established-april-25-2023-05-02_en). A rendezvény keretében az ACTRIS európai kutatói közösség tagjai találkoznak a BBTE-n. Jelent lesz az ACTRIS ERIC vezérigazgatója, Eija Juurola is.

Az európai jelentőségű kutatási platformok létrehozási és támogatási mechanizmusát az Európai Bizottság dolgozta ki, az ACTRIS egyike a 26 platformnak, amely jelenleg Európában rendelkezik ezzel a státussal (https://research-and-innovation.ec.europa.eu/strategy/strategy-2020-2024/our-digital-future/european-research-infrastructures/eric/eric-landscape_en). Romániát hivatalosan a Kutatásért, Innovációért és Digitalizációért felelős szakminisztérium képviseli, a tudományos kutatásokat a bukaresti (INCAS), kolozsvári (BBTE), galaci (UGAL), jászvásári (UAIC) és măgurelei akadémiai és kutatóintézetek végzik.

A rendezvény első részében a kormány és az érintett minisztériumok képviselői szólalnak fel, emellett részletesen ismertetik az ACTRIS ERIC kutatási és működési infrastruktúráját és szolgáltatásait. Ezt követően kerekasztal-beszélgetésre kerül sor az ACTRIS ERIC szolgáltatásainak lehetséges kedvezményezettjeivel (központi és helyi hatóságok, a tudományos szféra, légiközlekedési és meteorológiai szolgálatok).

„Az ACTRIS ERIC megalapításával 2023 áprilisában számos európai ország hosszú távú erőfeszítése ért célt a légkör- és éghajlatkutatást támogató fenntartható infrastruktúra létrehozására. Tizenhét (17) ország, köztük Románia is, egyesíti erőforrásait, hogy hozzáférést biztosítson a légkörtudomány területén a technológiák, szolgáltatások és erőforrások széles skálájához. Az ACTRIS ERIC azon kevés hasonló jellegű európai infrastruktúrák közé tartozik, amelyekkel Románia is rendelkezik. A BBTE két ACTRIS-létesítménynek ad otthont: az egyik az aeroszolok távérzékelésére szolgál, a másik pedig a felhők távérzékelésére (ezek a POC 488/1/1/Mari infrastructuri de CD: Dezvoltarea infrastructurii ACTRIS-UBB cu scopul de a contribui la cercetarea pan-europeană privind compoziția atmosferei și schimbările climatice” projekt keretében 126436 MySMIS kóddal készültek el)” – fejtette ki dr. Nicolae Ajtai egyetemi docens, a BBTE Környezettudományi és Környezetmérnöki Karának dékánja.

„Az európai jelentőségű kutatási platformok az Európai Bizottság kiemelt törekvései, és örömömre szolgál, hogy a BBTE-n keresztül Románia is az ACTRIS része. Örülök, hogy a hatóságok tudomásul vették a lépés jelentőségét a romániai tudományosság számára. Reméljük, hogy jelenlétük az eseményen támogatja Románia kapcsolódását több európai szintű platformhoz, mivel az ország csakis így lehet világszinten ismert szereplő az ismeretek és az újítás terén. A BBTE tekintetében ez a mozzanat kiegészíti az újonnan létrehozott UNESCO intézetet, amely a fenntartható fejlődés és a klímaváltozás területén tevékenykedik, ezek által a BBTE európai környezettudományi központ lehet. Ugyanakkor ez egy újabb lépés az egyetem InfoBioNano4Health intelligens szakosodási kezdeményezésének megvalósítása fele” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.