A BBTE Románia első ötcsillagos world-class egyeteme

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Románia első egyeteme, amelynek világszínvonalú teljesítményét a brit Quacquarelli Symonds (QS) rangsoroló platform QS STAR nemzetközi vizsgálata öt csillaggal méltatta; a platform készíti a világ egyetemeinek QS rangsorát is, amely ma az egyik leggyakrabban használt egyetemi rangsor.

Ez a szint, azaz a QS***** egy globális, világszínvonalú egyetemnek felel meg – egy ötcsillagos egyetem világszintű jelentőségű, több akadémiai területen, kiváló hírnévnek örvend, magas szintű oktatási lehetőségeket kínál, ugyanakkor nemzetközileg elismert kutató és oktató személyzettel rendelkezik.

„Ez az eredmény – amely nem rangsor, hanem átfogó értékelés – tőlünk függetlenül megerősíti azt, amit egy ideje hangoztatunk, nevezetesen azt, hogy a BBTE a világ world-class egyetemei közé tartozik, a globális, világszínvonalú egyetemek közé. Egy ilyen egyetem globális szereplő, ami azt jelenti, hogy hozzájárul a nemzetközi tudományossághoz és versenyképességhez, ugyanakkor a hozzájárulás által versenyelőnyöket is biztosíts annak az országnak és régiónak, amelyhez tartozik. Olyan ez, mint a Bajnokok Ligája a futballban! Nem vagyunk azonban naivak, tudjuk, hogy a „bajnokok” között a teljesítményeink még nem közelítenek a legjobbakéihoz vagy ahhoz, amire vágyakozunk. Tehát most meg kell erősítenünk a helyünket itt, jobb és stabilabb helyzetbe kell kerülnünk az elkövetkező években. Ezután közép- és hosszú távon a célunk a QS***** Plus, ez az előkelő szint a vágyunk tárgya!” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

A BBTE rektora hozzáfűzte: „ez az eredmény nem teljesen váratlan, hiszen a „world-class” platformon 2016 óta tájékozódunk, és 2019/2020-tól explicit célként szerepel a ProUBB+ programban. Ugyanakkor a BBTE évek óta országszinten az első helyeket foglalja el az átfogó és szakterületenkénti nemzetközi rangsorokban, folyamatosan a világ egyetemei top 5%-a között található, így tehát az ország fiataljai minőségi oktatásban részesülhetnek széles körben megfizethető áron költségek, egy fejlett akadémiai infrastruktúrában (pl. az európai hálózatokba integrált KFI-egységek, az UBB-EON-XR Központ keretében modernizált és integrált virtuális/ kibővített/vegyes valósággal operáló oktatólaboratóriumok stb.), anélkül, hogy külföldre kellene menniük tanulni. Emellett a BBTE olyan akadémiai csoportokkal rendelkezik, amelyeknek vezetői szakterületükön vagy az összes tudományterületen világszinten a legtöbbet idézett 1% (WoS) vagy a top 2% (Scopus) között vannak; ezek a területek vonzzák a külföldi hallgatókat és oktatókat, így az országnak nemzetközi versenyképességet biztosítanak.”

Végezetül a rektor hozzáfűzte: „Azért kívántuk ezt a nemzetközi auditot elvégezni, hogy objektív diagnózist kapjunk, a nemzetközileg meghatározott minőségi előírások mentén, hogy ezután bizonyítékokon alapuló tudományos politikákat dolgozhassunk ki. Ez a dolog fontos azokban az országokban, ahol az értékelési rendszerek még nem túl fejlettek, és/vagy nem kapcsolódnak elég szervesen a legösszetettebb nemzetközi gyakorlatokhoz, és/vagy az egyetemek a csatlakozás és szilárdan elhelyezkedés fázisában vannak a legfejlettebb nemzetközi tudományos gyakorlatokban és szabványokban. A BBTE e téren megihlette az ország más egyetemeit is, amelyek követték a BBTE által 2018-ban megkezdett irányt; reméljük, hogy másokat is ösztönözni fogunk.”

A QS STAR nemzetközi audit nyolc dimenzióban elemzi átfogóan az egyetemet: (1) oktatás, (2) munkaerőpiaci elhelyezkedés, (3) nemzetköziesítés, (4) tudományos kutatás/fejlesztés, (5) akadémiai infrastruktúra/nem hagyományos oktatási formák (online), (6) tudományos szakok, (7) művészet és kultúra, (8) innováció. A QS STAR módszertan a http://www.iu.qs.com/wp-content/uploads/2013/01/QS-Stars-Brochure_2013_.pdf linken érhető el. Az értékelésben részt vevő egyetemek választhatnak, hogy az audit eredménye nyilvános-e legyen vagy sem; gyakran azok az egyetemek, amelyeknek teljesítménye nem közelíti meg eléggé a kötelezettségvállalásaikat, úgy döntenek, hogy nem teszik nyilvánossá, hanem diagnosztikai eszközként használják a belső fejlesztési politikákhoz (az értékelt egyetemek az első elemzés során, 2012-ben 0, 1 vagy 2 csillagot kaptak).

***

A BBTE a legrégebbi akadémia hagyományokkal rendelkező egyetem Romániában (amely 440 évvel ezelőtt, 1581-ben kezdődött), az ország legnagyobb tudományos közössége (több mint 55.000 tagot számlál, 15 városban/21 helységben, 13 megyében van jelen). Országszinten a BBTE akadémiai profilja a legkomplexebb, három hivatalos tagozattal rendelkezik – román, magyar és német –, emellett számos angol és francia nyelvű programot kínál; tudományos profilja átfogó – művészetek és humán tudományok, társadalomtudományok, élet- és természettudományok, matematika, informatika, mérnöki tudományok/technológiák –, teológiai kínálata pedig a legszélesebb körű a kontinensen. Alapítása óta a BBTE Románia legrangosabb, vezető egyetemeinek páholyába tartozik, ma is gyakran a legjobb helyet foglalja el az egyetemi rangsorokban globálisan és szakterületenként is; öt éven át az első helyén állt az Egyetemi Metarangsorban, amely a jelentős nemzetközi egyetemi rangsorok eredményeit összesíti. 2020-ban a BBTE-t Délkelet-Európa legreprezentatívabb egyetemeként befogadta a GUILD, amely a legrangosabb „world-class/research intensive”, azaz világszínvonalú, kutatásintenzív európai egyetemek szervezete.