A BBTE új szintre emeli a mesterséges intelligenciát (AI)

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Matematika és Informatika Kara 2023. január 31-én, kedden mindenkit vár az Inteligența Artificială 4.0 @UBB (Mesterséges intelligencia 4.0 a BBTE-n) című rendezvényére.

Az eseményen a BBTE szakemberei és a társadalmi-gazdasági környezetet képviselő (fejlett technológiákkal foglalkozó) együttműködők tartanak előadásokat, és ismertetik a mesterséges intelligencia területének innovációit, valamint azoknak erőteljes alkalmazhatósággal bíró eredményeit. A BBTE szakemberei mellett jelen lesznek a mesterséges intelligencia területén tevékenykedő fontosabb nemzetközi szakmai stratégiai partnerek, a társadalmi-gazdasági környezet és az országos/helyi hatóságok képviselői mint kedvezményezettek.

„A fő téma a mesterséges intelligencia (AI) mint problémamegoldó mechanizmus, s igyekszünk rámutatni, mit tehet az AI a minket körülvevő közösségért. Különös figyelmet fordítunk az egészségügy, az oktatás, a pszichológia, a közgazdaságtan, a közlekedés, a pénzügy, a bioinformatika, a környezettudomány, a mezőgazdaság és az informatika területén végzett AI-kutatások eredményeire. Ez egy vitasorozat első eseménye, amely tág matematikai és számítástechnikai témákat érint” – nyilatkozták a rendezvény szervezői.

A BBTE rektora, dr. Daniel David egyetemi tanár hangsúlyozza a BBTE országos vezető szerepét a mesterséges intelligencia területén, a kutatási eredmények gyakorlatba ültetése és közösségi szintre vitele terén.

„A mesterséges intelligencia (AI) jelenleg a világ egyik legjelentősebb területe, amellyel szinte minden szereplő foglalkozik, akit érdekel az AI használata és/vagy létrehozása. Azonban kevesen válnak valóban vezetővé ezen a területen. Az országban a BBTE vezető szerepet tölt be: Románia legnagyobb informatika karának, illetve további, a mesterséges intelligencia területén tevékenykedő BBTE-központok (pl. Mesterséges Intelligencia, Virtuális Valóság és Robotika Intézet / UBB-EON XR Center) saját erőforrásai révén, valamint azáltal, hogy stratégiailag koordinálja tevékenységét a terület jelentős nemzetközi szereplőivel (pl. Microsoft és SAS). A BBTE egy olyan intézmény, amely fundamentális/alapvető/feltáró kutatásokat generál a mesterséges intelligencia területén az országban, és koordinálja Románia kvantumkommunikációs stratégiáját, így előnyös helyzetben van, hogy ösztönözze az AI-paradigma elmozdítását a 3.0-ból (a már jól ismert alkalmazások/fejlesztések). ) a 4.0 (kiber-fizikai innovációk stb.) irányába” – nyilatkozta a BBTE rektora.

Az eseményre 10 és 14 óra között kerül sor a Cluj Innovation Parkban, a Kreatív Iparágak Központban (CREIC; Valea Chintăului u. 1. sz., Kolozsvár), ahol a BBTE AI- és innovatív technológia központja található.