A BBTE útmutatói a világjárványról, ünnepekről, oltásról

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) négy útmutatót bocsájt a közösség és a hatóságok rendelkezésére, amelyek információkkal szolgálnak és lehetséges megközelítéseket nyújtanak a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos problémákról, különösen a közelgő ünnepek időszakára és az oltási kampányok a közeljövőben történő elindításának lehetőségéről szóló vita keretében.

A BBTE által közzétett dokumentumok elérhetők a https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/deciziiubb/Ghid_UBB.pdf címen. Ezek a következőket tartalmazzák:

(1) Általános útmutató a közegészségügyi ajánlásokról, a világjárvány jelenlegi körülményeihez igazítva, valamint ezeknek az egyéni alkalmazását (beleértve az oltást is) elősegítő pszichológiai elvek, olyan elvek, amelyek szélesebb körben felhasználhatók a kognitív-viselkedési változásokra irányuló egyéb egészségügyi ajánlások alkalmazásához, valamint három útmutató az érzelmi, kognitív és viselkedési önszabályozásra a világjárvány idején, mégpedig:

(2) Útmutató a pszichológiai önszabályozásához a világjárvány idején;

(3) Viselkedésszabályozási útmutató – Az életmód megváltoztatása;

(4) Pszichológiai útmutató a téli ünnepkör eltöltéséhez a világjárványban.

Az útmutatókat a BBTE pszichológia és a közegészségügy területén avatott szakemberei (https://www.ubbcluj.ro/ro/) fejlesztették ki, a Román Pszichológusok Társasága szakembereinek bevonásával (APR – http://www.apsi.ro).

„A BBTE Chartájában felvállalt küldetése révén társadalmi felelőssége a hatóságok és a társadalom válságos helyzetben történő támogatása, mint most, a világjárvány idején. A közegészségügyi szakemberek írják elő a szükséges beavatkozásokat a társadalom szintjén egy járvány esetén. A pszichológusok és a kognitív-viselkedési változások szakemberei azok, akiknek elő kell segíteniük ezen előírások asszimilálódását az egyéni viselkedésben, saját pszichológiai vonatkozású ajánlásaik révén. A kommunikációs szakemberek a közegészségügy és a pszichológia szakértőivel együttműködve hatékonyan adják át ezeket az ismereteket a lakosságnak. Sajnos az ezen a szinten hozott intézkedések eddig főként a józan ész pszichológiáján alapultak, a tudományos pszichológiából származó információk minimálisak voltak. A paradigmát gyökeresen meg kell változtatni, mégpedig a BBTE által javasolt irányelvekben példaként bemutatott koordináták mentén” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem folyamatosan a közösség tagjai mellett volt, aktívan részt vett támogatásukban. Emellett a BBTE törekszik a közösség tagjainak állandó tájékoztatására megbízható forrásokból: az egyetem weboldala ebben az időszakban külön felületen foglalkozik az új koronavírussal való fertőzés terjedésének megakadályozására vonatkozó intézkedésekkel (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/).