A Zsibói Biológiai Kutatóközpont a BBTE közösségének legújabb tagja

A Tanügyminisztérium fennhatósága alá tartozó Zsibói Biológiai Kutatóközpont a közelmúltban, egy 2021. június 24-én elfogadott kormányhatározat révén a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) közösségének részévé vált.

„Nem titok, hogy a BBTE hisz az akadémiai központok létrehozásában, valamint e központok küldetésének bölcs differenciálásában. Ellenkező esetben, kis formátumokban a fontos nemzetközi akadémiai radar alatt maradnánk, függetlenül attól, hogy milyen sikeresek vagyunk egyénileg, ennek pedig tudományos és társadalmi szempontból negatívak a következményei, lehetőségeket és forrásokat pazarolnánk el ily módon. A resicabányai akadémiai közösség után egy újabb akadémiai közösség csatlakozik a BBTE közösségéhez, és együtt erősebbek leszünk. A Zsibói Biológiai Kutatóközpontról van szó. A BBTE és a Központ közötti együttműködés régi és állandó, ahogy az az egyre globalizálódó világban az akadémiai egységek között normális is, hiszen hasonló a tevékenység iránya, és kevesebb mint 60 km-re találhatók egymástól. Ez a lépés természetes volt, a két akadémiai entitás közös akarata. Ezen túlmenően a BBTE Szilágy megyei jelenléte ezáltal megerősödik – mivel a zilahi kihelyezett tagozatnak immár van egy kutatóközpontja Zsibón –, így a helyi hatóságokkal együttműködve az egyetem hozzá kíván járulni a tudáson és az innováción alapuló közösségfejlesztéshez Zsibón (és Szilágy megyében). A BBTE tehát észszerűen és hatékonyan szervezheti meg az ország (és talán a környező országok) legszélesebb körű oktatási célú botanikuskert-hálózatának – Kolozs (Kolozsvár) – Beszterce-Naszód (Árokalja) – Szilágy (Zsibó) – működését a kutatásban-fejlesztésben-innovációban és a társadalommal való kapcsolatban (beleértve a turizmus ösztönzését is). Üdvözlöm az új kollégákat a BBTE közösségében, örülök, hogy ők is akarták és választották ezt a dolgot, hiszen együtt erősebbé tehetjük a tudományos és helyi közösségeinket és versenyképesebbé az országot” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

A Központ igazgatója, dr. Cosmin Sicora a következőket nyilatkozta: „Az elkövetkező időszakban a Zsibói Biológiai Kutatóközpont a Tanügyminisztérium közvetlen alárendeltségéből a BBTE alárendeltségébe kerül, azonban megőrzi az intézmény jogi személyiségét. A Zsibói Biológiai Kutatóközpont oktatási és kutatási egység, hozzá tartozik a Vasile Fati Botanikus Kert is. A Szilágy megyei intézmény hosszú ideje tudományos együttműködést folytat a BBTE-vel, Románia legrangosabb egyetemével, és a központ átkerülése az Egyetem fennhatósága alá szinte természetes volt a tudományos kapcsolatok fejlesztésének érdekében, ami ugyanakkor mindkét fél számára előnyökkel jár. A BBTE jelenléte Zsibón a Biológiai Kutatóközponton keresztül ösztönzi a további magas színvonalú tudományos kutatási tevékenységeket, és új lehetőségeket teremt helyi és megyei szinten az oktatás terén. Meggyőződésünk, hogy a BBTE jelenléte Zsibón biztosítja a botanikus kert fejlődésének folytonosságát, stabilitást is biztosítva az itt folyó oktatási és környezetvédelmi tevékenységek számára. Örülünk, hogy része lehetünk a BBTE közösségnek.”

A Zsibói Biológiai Kutatóközpont elsődleges feladata a Botanikus Kertben zajló kutatási tevékenységek, a mikrotermelés, valamint a múzeumi és akvarisztikai tevékenységek irányítása. A Központról további részletekért kérjük, látogassanak el a http://www.ccbjb.ro/ oldalra; a teljes fotógaléria a http://www.ccbjb.ro/galerie-foto.html linken található.