Alexandru Lupan – kémikus, a Kémia és Vegyészmérnöki Kar adjunktusa

  1. Kérdez Daniel David rektorhelyettes:

Kérem, mutatkozzon be röviden.

 

Válasz:

Alexandru Lupan vagyok, a Kémia és Vegyészmérnöki Kar adjunktusa. Érdeklődési területem a molekuláris modellezés, illetve az elektronikus szerkezeti számítások, amelyeknek széleskörű alkalmazhatósága értékes válaszokat nyújthat a kémia különféle területein. A szakterületen való eddigi tapasztalataim a klaszter típusú vegyületek (különösen a boránok, metaloboránok és a germánium-klaszterek), kalixarének, a fehérjék fémekkel és fémvegyületekkel (ciszplatin) való interakciójának, bizonyos enzimek aktív szituszainak (laktáz, szulfit-reduktáz, szuperoxid-reduktáz), biopolimereknek (polipeptidek, polilaktid-sav) és a biológiai aktivitással rendelkező fémek összetételeinek molekuláris modellezésére összpontosulnak.

  1. Kérdez Daniel David rektorhelyettes:

Kérem, mutassa be röviden az akadémiai megvalósításokat, eredményeket.

Válasz:

Az utóbbi hat évben kutatói tevékenységem középpontjában főként a szervetlen klaszterrendszerekre vonatkozó (a boránoktól a fémes klaszterekig) elektronikus szerkezeti számítások álltak. Ezeket a kutatási projekteket részben a Babeș–Bolyai Tudományegyetem finanszírozta egy fiatal kutatóknak járó ösztöndíjjal (GTC), részben pedig a felsőoktatás, kutatás, fejlesztés és innováció finanszírozásáért felelős végrehajtó hivatal (UEFISCDI) szintén fiatal kutatókból álló kutatócsoport keretében, amelyet 2017-ben egy PCE-típusú kutatói ösztöndíj követett. Az elmúlt hat évben elért tudományos eredmények a szakterület számos rangos folyóiratában jelentek meg (közel 50 cikk Q1 és Q2 impaktfaktorral rendelkező szaklapokban, ezeknek közel egyharmada a szakterület legnevesebb folyóirataiban – Dalton Transactions és Inorganic Chemistry). Erre az interjúra valójában a Coordination Chemistry Reviews (F.I. 13,32) szaklapban megjelent publikációm adott alkalmat, ez ugyanis a szervetlen kémia szakterületén világszinten az első számú folyóirat.

  1. Kérdez Daniel David rektorhelyettes:

Miért választotta a BBTE-t?

Válasz:

Kolozsváron születtem, és itt töltöttem gyermekkoromat, majd tanulmányaimat is itt végeztem, és jóllehet három évet posztdoktori kutatóként Franciaországban, majd gyakornok kutatóként az Egyesült Államokban tevékenykedtem, más országokban is jó együttműködési kapcsolatokat alakítottam ki, mégis a kolozsvári légkör tűnik számomra a legmegfelelőbbnek. Emiatt úgy döntöttem, hogy egyetemi oktatóként „folytatom” diákságomat a magam módján.

  1. Kérdez Daniel David rektorhelyettes:

Melyek a jövőbeli akadémiai tervei?

Válasz:

A 2017–2018-as tanévtől immár egyetemi adjunktusként az oktatásra kell összpontosítanom. Mivel csoportos kutatói projekteket is sikerült megnyernem, toboroztam egy fiatal kutatókból álló kisebb kutatócsoportot, és ezt kell továbbfejlesztenünk a jövőben. Szeretnék továbbá több együttműködési kapcsolatot létrehozni más kutatókkal is.

  1. Kérdez Daniel David rektorhelyettes:

Egy rövid üzenet a BBTE közösségének?

Válasz:

Elsősorban szeretném megjegyezni, hogy megtisztelve érzem magam, hogy ennek a közösségnek a tagjaként folytathatom a tevékenységemet. Úgy vélem, hogy a kutatási tevékenységet, és főként a szakmai pályájuk legelején álló fiatal kutatókat jobban kellene támogatni (és mondom ezt abból a szempontból is, hogy én már nem vagyok „fiatal” kutató). Továbbá a belső bürokratikus eljárásokat is maximálisan egyszerűsíteni kellene, hogy azok ne legyenek a tudományos termelékenység kárára.

Kutatói oldalak:

https://www.researchgate.net/profile/Alexandru_Lupan2

http://www.researcherid.com/rid/A-3142-2012

Toate articolele din categoria
Excelență în cercetare