Az Alexandru Borza Botanikus Kert az UBB Goes Green stratégiai program része

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) az UBB Goes Green platformon keresztül egy „zöld és tartós fejlesztési paradigmát” követ; egyik küldetése a tudományos közösség és a nagyközönség ökológiai nevelését célzó tevékenységek megvalósítása, valamint aktív szerepvállalás a természettel és a biodiverzitással kapcsolatos értékek védelmének elősegítésében.

A BBTE jelenleg több mint 81 hektár zöldövezetet kezel, ami Kolozsvár zöldövezeteinek (814 ha) mintegy 10%-át teszi ki. A belvárosban található Alexandru Borza Botanikus Kert reprezentatív pontja a városnak a biodiverzitás szempontjából. A földgömb minden meridiánjából összegyűjtött többezer növényfaj között igazi kincset jelentenek a fák, hiszen ezek közül számtalan kora és mérete lenyűgöző. Ezek közé tartozik néhány őshonos faj, mint például Kolozs megye legidősebb nyárfája (Populus alba) vagy az évszázados magas kőris (Fraxinus excelsior), valamint néhány egzotikus faj, mint például a hegyeslevelű liliomfa (uborkafa, Magnolia acuminata), amely Európa egyik legéletrevalóbb példánya. A gyűjteményt mamutfenyők (Sequoiadendron giganteum), páfrányfenyők (Ginkgo biloba), mocsárciprusok (Taxodium distichum) és még sok más faj gazdagítja, amelyek mind felfedezésre várnak.

A BBTE vezetősége, valamint az Alexandru Borza Botanikus Kert képviselői meghívják Önt 2021. november 18-án, csütörtökön egy rendezvényre, amely az UBB Goes Green stratégiát és a BBTE „zöld értékeit” mutatja be és népszerűsíti.

A 2021. november 18-án, csütörtökön 14.00 órakor, az Alexandru Borza Botanikus Kertben megrendezésre kerülő eseményen részt vesz a BBTE rektora, dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE minőségbiztosításért, versenyképességért és nem hagyományos oktatásért felelős rektorhelyettese, dr. Markó Bálint, a BBTE Botanikus Kertjének igazgatója, Mihai Pușcaș, valamint az BBTE Biológia és Geológia Karának képviselői.