BBTE Science: Mikrointerjúk 6. Szociális és gazdasági hálózatok kritikus csomópontjainak meghatározása a játékelmélet fogalmaival (Gaskó Noémi)

Projekt típusa: TE (Fiatal kutatócsoport létrejöttét támogató projekt)

Projekt címe: Szociális és gazdasági hálózatok kritikus csomópontjainak meghatározása a játékelmélet fogalmaival [Abordări bazate pe Teoria Jocurilor pentru Problema Detectării Nodurilor Critice în Rețele Sociale și Economice]

Projektvezető: dr. Gaskó Noémi, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Matematika és Informatika Karának egyetemi docense

 

Serestély Zalán: Melyek a projekt fontosabb célkitűzései, és miben ragadható meg az újdonsága?

Gaskó Noémi: A projekt témája a kritikus csomópontok meghatározása komplex hálózatokban. Kritikus csomópontokat többféle tulajdonság szerint választhatunk ki. Az egyik legismertebb változat az, amikor olyan csomópontokat jelölünk ki, amelyeket ha elhagyunk, a lehető legtöbb komponensre esik szét a gráf. A vállalkozás újdonsága abban rejlik, hogy bár ez egy aktuális és sokakat foglalkoztató téma, eddig nagyon keveset tanulmányozták hipergráfok és többrétegű hálózatok esetén.

 S. Z.: Milyen tudományterületeken zajlik, milyen tudományterületeket kapcsol össze a kutatás?

G. N.: A kutatásban játékelméleti fogalmak segítségével próbálunk algoritmusokat tervezni a kritikus csomópontok azonosítására, eleinte a „hagyományos”, majd a fent említett hipergráfok és többrétegű hálózatok esetén.

S. Z.: Milyen relevanciával bírnak, milyen területeken alkalmazhatók a projekt várható eredményei?

G. N.: A közgazdaságban, vírusmarketing-stratégiák tanulmányozására szociális hálózatokon szeretnénk alkalmazni a kifejlesztett algoritmusokat, de a kritikus csomópontok problémája alkalmazható például számítógépes hálózatok sebezhetőségének a vizsgálatában is.

***

További mikrointerjúk:

Mikrointerjúk 1. CANPRIM – Az onkológiai központokban kezelt, elsődleges egészségügyi ellátásban részesített pácienseknél jelentkező distressz nyomon követése (Dégi László Csaba)

Mikrointerjúk 2. A szövetregenerálást és krónikus gyulladást kontrolláló, személyre szabott, intelligens mátrixok (Barabás Réka – Bartha-Vári Hajnal)

Mikrointerjúk 3. Egy funkcionális jellegeken alapuló országos kockázatelemzési protokoll kidolgázása az inváziós növényfajok korai kiszűrésére (Fenesi Annamária)

Mikrointerjúk 4. Negyedik ipari forradalom: az Ipar 4.0 típusú ipari alkalmazások bevezetésének kihívásai közép- és kelet-európai termelővállalatoknál (Szász Levente)

Mikrointerjúk 5. Szintetikus vagy természetes forrású félvezető magnetit kompozitok alkalmazása a víztisztításban (Pap Zsolt)