Budapesti tanulmányúton a jövendőbeli tanárok

Tanulmányi kiránduláson vett részt május elején a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Kiváló Tanár Programjának (KTP) 10 hallgatója.

A budapesti tapasztalatcsere keretében a hallgatók betekintést nyertek a Diákszempont Általános Iskola és Gimnázium kooperatív módszerekre alapozó oktatási stratégiáiba, múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt a Magyar Nemzeti Múzeumban, és számos más kulturális, illetve oktatási-nevelési programba kapcsolódtak be. A tanulmányút célja az volt, hogy a képzésben lévő tanárjelöltek újabb innovatív oktatási módszerekkel ismerkedjenek meg, személyesen is kipróbálhassanak cselekedtető stratégiákat, rálátást nyerjenek a tapasztalati tanulás működéséről, illetve megbizonyosodjanak annak hatékonyságáról. Nem utolsó sorban, a kirándulás a csapatépítés eszköze is volt, hiszen a tanári munka alapvetően csapatmunka, a jövendőbeli szakmájuk megköveteli azt, hogy más szakterületeket tanító kollégáikkal együtt tudjanak működni tanítványaik fejlődése érdekében.

A BBTE Kiváló Tanár Programja mentorprogram azok számára, akik szeretnék kiegészíteni a pedagógiai modulban tanultakat. Idén összesen 18 másodéves tanárszakos hallgató kapcsolódott be, ők egy-egy mentortanár irányítása alatt heti 4 órát töltenek valamely kolozsvári magyar tannyelvű iskolában. A program célja az, hogy a kötelező tanítási gyakorlaton túl a hallgatók minél több időt tölthessenek a diákokkal, fókuszált mentorálást kapjanak közoktatásban tevékenykedő tanároktól, illetve hogy már a képzésük második évében gyakorlati tapasztaltra tehessenek szert.

A Kiváló Tanár Programot a Nemzeti Tehetség Program a NTP-HHTDK-M-23-0003 számú pályázaton keresztül támogatja.