Daniel David rektor üzenete a BBTE Közösségének

Kedves BBTE-s kollégák, hallgatók, oktatók, kisegítő személyzet!

A világjárvány hatásai sajnálatos módon fokozódnak, ezért kénytelenek vagyunk újraszervezni magunkat, hogy biztonságban tudjuk közösségünk egészségét, a tudományos tevékenységeink lefolyását, valamint a mindannyiunk számára szükséges jövedelmet. A folyamatot elindítottuk, és a részleteket a mellékelt körlevelben találják meg. Az új országos előírások függvényében pontosításokkal/módosításokkal térünk vissza. Ugyanakkor már sokkal felkészültebbek vagyunk, mint 2020 március-júniusában, így gyorsabban és személyre szabottabban tudjuk meghozni a megfelelő intézkedéseket, mind tudományos, mind ügyviteli szempontból.

Sok sikert a megvalósításhoz, folyamatosan tartani fogjuk a kapcsolatot, kérjük, kövessék folyamatosan frissülő oldalunkat (https://www.ubbcluj.ro/ro/infoubb/covid19/), amennyiben bármi nem egyértelmű, vegyék fel a kapcsolatot a környezetükben illetékes COVID-19 szakbizottságokkal! Vigyázzanak az egészégükre!

 

Megbecsüléssel,

dr. Daniel David egyetemi tanár

a BBTE rektora

 

***

 

KÖRLEVÉL ÉS ÜZENET

a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen tett intézkedésekről, a Kormány 856. sz., 2020. 10. 14-én kelt és a Vészhelyzetek Országos Bizottságának 50. sz., 2020. 11. 05-én kelt Határozatai tükrében

 

Kedves BBTE-s kollégák, hallgatók, oktatók, kisegítő személyzet!

A világjárvány hatásai sajnálatos módon fokozódnak, ezért kénytelenek vagyunk újraszervezni magunkat, hogy biztonságban tudjuk közösségünk egészségét, a tudományos tevékenységeink lefolyását, valamint a mindannyiunk számára szükséges jövedelmet.

Ezért, figyelembe véve az 52. számú, 2020. 11. 05-én kelt Határozat 2. cikkelyét a COVID-19 világjárvány hatásainak megelőzésére és visszaszorítására vonatkozó további intézkedésekről, a 3. sz. Melléklet 11. cikkének rendelkezéseit a kockázati tényező hatásának csökkentésére irányuló intézkedésekről, a 856. sz., 2020. 10. 14-én kelt Kormányrendeletet a készenléti állapot Románia területén történő meghosszabbításáról, valamint a COVID-19 világjárvány következményeinek megelőzése és leküzdése érdekében alkalmazandó intézkedéseket,

tiszteletben tartva a munkavállalók biztonságát, ugyanakkor az intézmény jelenlegi szükségszerűen elvégzendő tevékenységeit, a következőket közöljük:

  1. Lehetőség lesz a munkavállalók otthoni munkavégzésére az egyedi munkaszerződésekhez kapcsolódó módosító záradékok megkötésével vagy a munkáltató egyoldalú döntésével, amennyiben ezt a hatályos jogszabályok előírják.
  2. Az otthoni munka megszervezésének időtartamait és módját az egyes ügyosztályok (a Rektori Hivatal és annak egységei, az Adminisztratív Főigazgatóság, a karok és a Rektori Hivatalnak közvetlenül alárendelt egyéb egységek) vezetői állapítják meg a rektor jóváhagyásával, munkahelyi meghagyással, az osztályvezető aláírásával kitöltve és jóváhagyva. Ez a belső rendelkezés arra törekszik, hogy a munkaprogramot ebben az időszakban a BBTE alkalmazottainak biztonságát szem előtt tartva szervezze meg, az országos szinten bevezetett intézkedésekkel összhangban.
  3. A munkaprogram megszervezésének ütemterve, amelyet a fent említett munkahelyi meghagyás hagy jóvá, tartalmazza az alkalmazottak rotációjának módját, szolgálati rendjét.
  4. Emlékeztetünk mindenkit, hogy az oktató/kutató személyzet és a hallgatók továbbra is online végzik szokásos tevékenységeiket, a törvényes előírásoknak megfelelően. Javasoljuk, hogy a didaktikai tevékenységek mellett az egyéb tudományos tevékenység (pl. kutatás, egyéni tanulmányok stb.) is ugyanabban a rendszerben, azaz online/távmunkában történjen.
  5. Az itt előírt intézkedések 30 napos időtartamra lépnek hatályba, ezt követően, az adott időszak végén, a járványügyi helyzet alakulásának függvényében határozunk arról, hogy fenntartjuk, hatályon kívül helyezzük vagy módosítjuk ezeket.

 

Dr. Daniel David egyetemi tanár,

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektora

 

Kolozsvár, 2020. november 6.