Egy kolozsvári iskola elsőként vezet be a BBTE közreműködésével a radon elleni hatékony intézkedéseket

Az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum az első iskola, amely alkalmazza a radon elleni hatékony rehabilitációs megoldáscsomagot. A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) radonszakértői által javasolt korrekciós intézkedések beépültek az energiahatékonyság növelése érdekében kidolgozott rehabilitációs tervbe, ezek a radon beltéri bejutásának megakadályozását és a levegőminőség biztosítását célozzák. A radonmentesítési munkálatokat az SC RadonControl SA (a BBTE innovatív ágazata) végezte egy, az épület alatti padló szellőzésére szolgáló nyomáscsökkentési rendszerrel, valamint egy radonmentesítő vízszigetelő membrán felszerelésével a padló talaj feletti szigetelésére és a tömítés biztosítása érdekében.

A helyreállítási megoldások tesztelését és hatékonyságának elemzését a BBTE végezte a Környezettudományi és Környezetmérnöki Kar Constantin Cosma (LiRaCC) engedélyezett radonvizsgáló laboratóriuma által, amely a helyreállítási munkálatok lezárását követően azonnal ellenőrző méréseket végzett, minősített infrastruktúrával, a hatályos jogszabályok előírása szerint.

A mérések eredményei azt mutatják, hogy a leginkább érintett helyiségekben a radonszint 94, illetve 98%-kal csökkent a kezdeti, helyreállítás előtti szakaszban mért értékekhez képest. A helyreállító megoldások alkalmazásával a beltéri levegő radonkoncentrációja 1667 Bq/m3-ről átlagosan 37 Bq/m3-re csökkent abban a helyiségben, amely a legnagyobb közegészségügyi kockázatot jelentette.

Emellett az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum Kolozsváron az első, a romániai Green Bulding Council által Green Schools-ként előminősített tanintézmény; a Green Schools az egyetlen olyan tanúsítási rendszer Európában, amely elvárja a radonszennyezés tesztelését, illetve az erre vonatkozó megoldások végrehajtását.

„Az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum folytatja azt a környezettudatossági hagyományt, amit még abban az időben megkezdett, amikor Természettudományi Líceumnak hívták, így lett az első előminősített iskola, amely példát mutathat az ország többi iskolájának” – nyilatkozta Dorin Beu, a RoRGBC Transilvania elnöke.

„Örömünkre szolgál, hogy a sikeresen megvalósított munkálatok egészségesebbé tették a levegőt az iskolában! Örülünk, hogy ezzel egy olyan fenntartható iskola példájaként szolgálhatunk Romániában, amely kevésbé mérgező, egészséges és barátságos környezetet kínál a tanulóknak” – emelte ki Monica Bereş, az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum igazgatója.

A LiRaCC Laboratórium vezetője, dr. Alexandra Cucoş (Dinu) mérnök pedig hozzáfűzte: „a Ghibu Líceum kidolgozott jó gyakorlati modellje igazodik az adekvát romániai közpolitikák iránti igényhez, ami a fenntartható iskolákban integrált intézkedések foganatosításához vezet az energiahatékonyság növelése, valamint a beltéri környezet magas egészségügyi és minőségi követelményeinek biztosítása által. Az ilyen jellegű helyes egészségpolitika teljes mértékben hozzájárul annak tudatosításához és népszerűsítéséhez, hogy Románia összes iskolájában intézkedéseket kell hozni a radon ellenőrzés alatt tartása érdekében, ez pedig hosszú és középtávon a romániai lakosság egészségi állapotának javulásához vezet. Példánk előmozdítja a Klímaváltozásról és a környezetvédelemről szóló nevelés a fenntartható iskolákban című jelentést, amelyet az Elnöki Hivatal a közelmúltban indított el a Művelt Románia projekt folytatásaként, de minden olyan program is, amely a romániai iskolák levegőjének tisztaságát szorgalmazza. A rossz minőségű levegő a belterekben súlyosan ronthatja a gyermekek és a tanárok egészségét, ezért szakmaiságunk és szakértelmünk bevetésével valódi támogatást szeretnénk nyújtani a hatóságoknak az iskolák rehabilitációját célzó támogatási programokon keresztül. Tekintettel arra, hogy jelenleg léteznek életképes megoldások a radonkoncentráció csökkentésére, amelyek Románia minden iskolájában és épületében széles körben bevezethetők, nincs okunk az aggodalomra.”

„Az európai törvénykezés 2013/59/EURATOM intézkedése, amelyet a romániai törvénykezés a 63/2018. sz. Törvénnyel vett át, előírja az épületeken (lakásokban, munkahelyeken, közterületeken) belüli radonkitettség elleni védekezés szükségességét azon helyzetek azonosításával, amikor a levegő radontartalma meghaladja a referenciaszintként megállapított 300 Bq/m3-es küszöbértéket. A CNCAN 185/2019 (22. cikk) sz. rendelkezése értelmében a radonkitettség kockázatának csökkentése érdekében a radon munkahelyi koncentrációját a magas prioritású területeken mérik. A kolozsvári Onisifor Ghibu Elméleti Líceum helyreállítási projektje által a RadonControl nemcsak a radonszennyezés szintjét csökkenti műszaki megoldások alkalmazásával, hanem egy európai szintű jó gyakorlat példáját is bemutatja. A megvalósítás úttörő tudományos és szakmai siker, a RadonControl célja, hogy a köz- és a magánszféra számára egyaránt magas színvonalú helyreállítási megoldásokat nyújtson, és hozzájáruljon egy olyan lakókörnyezet kialakításához, amely a beltéri környezet minőségének javításával a lakosság biztonságának és egészségének növelését célozza” – nyilatkozta a RadonControl vezérigazgatója, dr. Dacian Jurj.

„Doktoranduszként, s egyben radonszakértőként tevékenykedő kutatóként szakmai és személyes megelégedéssel tölt el, hogy a LiRaCC Laboratórium csapatával közösen Romániában először érjük el ezeket az eredményeket a radonkoncentráció csökkentésében, ami belefér az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott határértékbe az épületekben megengedett koncentráció tekintetében. Elmondhatom, hogy hozzájárultunk a jövő nemzedékek egészségének és életminőségének javításához és a radonkitettség kockázatának csökkentéséhez, akiknek így lehetőségük lesz ebben a radonmentesítő rendszerrel megújított épületben lesz alkalmuk tanulni.” Pap István doktorandusz, a gyakorlatba ültetés felelőse.

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikái szerint évente kb. 4,3 millió ember hal meg az épületek belsejében lévő légszennyező anyagoknak való kitettség következtében. A WHO javasolja, hogy az épületeken belüli radonkoncentráció felső határa 100 Bq/m³ legyen, az Európai Bizottság pedig 300 Bq/m³-ban szabályozta a maximális határértéket. Románia ezt a határértéket választotta.

A kutatások szerint az emberi szervezetbe jutó sugárzás mennyisége évi 300 Bq/m³ maximális koncentrációnál 150 tüdőröntgennek felel meg, amihez hozzáadódik napi 16 elszívott cigaretta hatása.

Kolozsvár Polgármesteri Hivatala a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel karöltve az országban elsőként hajtott végre radonkoncentráció-felmérő projektet 2019-2020-ban Kolozsváron az iskolákban, óvodákban és bölcsődékben.

A projekt a hatályos jogszabályok és az európai szabályozás előírásainak megfelelően valósult meg, célja azoknak a kockázatoknak a mérése és csökkentése, amelyek a tanulók és a dolgozók egészségét veszélyeztetik a radon felhalmozódása által a beltéri levegőben.

A radonszűrési szakaszt követően számos olyan iskolát azonosítottak, ahol túllépték az egészségügyi kockázati küszöböt, ezekben jelenleg is folytatódnak a mérések a kárelhárítási megoldások megfelelő tervezése és alkalmazása érdekében.