Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

A BBTE a házigazdája a Duke of Edinburgh Gold Award díjátadónak. Három királyi ház tiszteli meg jelenlétével a rendezvényt és az Egyetem multikulturális profilját

2022. 10. 13., 18:00 - 19:30

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) látja vendégül a The Duke of Edinburgh’s International Award Gold Award díjátadóját a 2022-es Fórum keretében, 2022. október 13-án, az egyetem Auditorium Maximumában.

A rendezvény keretében Margit román királyi hercegnő Őfelsége, a román korona őre, Eduárd Ő Királyi Fensége, wessexi gróf, valamint Őfelsége, Vilmos luxemburgi trónörökös is ellátogat a BBTE-re. A díjátadón Andrew Noble Őexcellenciája, az Egyesült Királyság romániai nagykövete, valamint Shajjad Rizvi Őexcellenciája, a The Duke of Edinburgh’s International Award Romania Foundation elnöke, az Egyesült Királyság tiszteletbeli Romániai konzulja is részt vesz.

A ceremónia keretében a wessexi gróf 80 romániai fiatalt díjaz, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a Gold Award program keretében. Ő Királyi Fensége a nemzetközi díj alapítványának elnöke, ő vezeti a küldöttséget, amely a Gold Award-díjazottak számottevő megvalósításait ünnepli, valamint a fiatalok befektetett munkáját. Az este folyamán a 600 nemzetközi vendég beszélgetéseket folytat az oktatás témájában, emellett a Bukaresti Brit Iskola tanulói kulturális-művészi előadásokkal szórakoztatják a közönséget.

Emellett a rendezvényen a BBTE egy akadémiai szertartás keretében Őfelsége Margit hercegnőnek, a román korona őrének, Edward Királyi Fenségnek, Wessex grófjának és Vilmos Ő Királyi Fensége, Luxemburg trónörökösének az oktatáshoz és a társadalomfejlődéséhez való hozzájárulásáért érdemérmet ad át. A rendezvény ünnepli a Babeș–Bolyai Tudományegyetem multikulturális profilját és tudományos eredményeinek is.

„Rektorként örömmel tölt el, hogy a BBTE, ezen neves nemzetközi szervezet operatív egysége vendégül láthatja a The Duke of Edinburgh’s International Award – Global Forumot. Külön örömömre szolgál, hogy három királyi család képviselői is ellátogatnak ide. 1581-es alapítása óta a ma Babeș–Bolyai Tudományegyetemként ismert egyetem története összefonódott Európa nagy királyi családjainak történetével; ezek emblematikus képviselői jelen vannak a BBTE Galériájában is. Az 1581-es Alapítólevelet XIII. Gergely pápa jóváhagyásával Báthory István fejedelem, a Lengyel–Litván Unió királya bocsájtotta ki (amely Európa egyik legnagyobb állama volt a korban). A Diploma által biztosított privilégiumokat utóbb a Német Birodalom császárai is elismerték és megerősítették (elsőként I. Lipót császár a 17. században), Mária Terézia császárnő pedig császári egyetemi ragra emelte az intézményt a 18. században. Az intézmény a 19. században Magyar Királyi Tudományegyetem lett Ferenc József osztrák-magyar császár rendelete nyomán (az egyetem az ő nevét viselte). A Babeș–Bolyai Tudományegyetem akadémiai közösségében is tiszteletbeli helyet kaptak (pl. díszdoktori címek), a tudomány és a kultúra kiemelkedő alakjai mellett császárok, királynők, főhercegek stb., ők vigyázták az idők folyamán az egyetem a fejlődését. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem örököse ennek a hagyománynak és ezen intézményeknek akadémiai profil, infrastruktúra és alapítási/átalakítási folyamatok révén, s intézményünk folyamatosan megemlékezett és jelentős rendezvényekkel emlékezik meg a történelméről: 2019-ben a kolozsvári román felsőoktatás 100 évét; 2021-ben 440 év felsőoktatást Kolozsváron, emellett a 18. században elindult német nyelvű felsőoktatást, amely multikulturális alapokon szerveződik az elmúlt 25 évben; 2022-ben pedig 150 éve, hogy Kolozsváron elindult a magyar nyelvű felsőoktatás. Most rajtunk a sor, hogy tisztelettel adózzunk azoknak a királyi házaknak, amelyek hozzájárulnak a világ jobbá tételéhez, különösen az oktatási szakértők és a fiatalok támogatásával, és akik közvetlenül támogatják az BBTE-t, bevonva az intézményt e közös nemzetközi törekvésekbe” – nyilatkozta dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora.

A rektor hozzáfűzte: „Különös örömmel tölt el, hogy Őfelsége Margit, a román korona őre is megtisztel jelenlétével ezen a napon, amikor a magyar nyelvű felsőoktatás elindításának 150 éves évfordulóját ünnepeljük. Őfelsége apja, I. Mihály király építő jelleggel élesztette fel a múltat 1945-ben Kolozsváron, amikor az I. Ferdinánd Király Tudományegyetem mellett a magyar Bolyai Tudományegyetem is újraindult – e két intézmény képezi a jelenlegi kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem alapját, amely jelenleg az egyik legkomplexebb multikulturális egyetem Európában, három hivatalos tagozattal: román, magyar és német. Egy évtizeddel ezelőtt Románia Királyi Háza azzal méltatta a magyar felsőoktatás elindításának 140. évfordulóját, hogy Nihil Sine Deo Királyi Kitüntetést adományozott a BBTE-nek.”

A 2022. október 11–15. között Kolozsváron zajló esemény háromévente kerül sorra különböző országokban, az oktatás területén tevékenykedő nemzetközi vezetők, az oktatás iránt érdeklődő fiatalok vesznek részt rajta mintegy 130 állam képviseletében: https://dofe.ro/en/global-award-forum-2022-cluj-napoca-4/. Eduárd Ő Királyi Fensége a The Duke of Edinburgh’s International Award Alapítvány képviselőjeként és elnökeként vesz részt a rendezvényen.

Részletek

Dátum:
2022. 10. 13.
Időpont:
18:00 - 19:30
Esemény kategóriák:
,