Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

A BBTE folytatja a Studium Generale programot a Szabók Bástyájában

2020. 10. 22., 18:00 - 20:00

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) 2020. október 22-től (csütörtök) folytatja a STAR-UBB Intézet által szervezett Studium Generale előadássorozatot. A rendezvény házigazdája a Szabók Bástyája lesz. A sorozatot dr. Daniel David egyetemi tanár Științele cognitive clinice: Implicații pentru pandemie [Klinikai kognitív tudományok: a világjárvány következményei] című előadása nyitja, és ehhez igazodva az előadássorozatot a szervezők élőben közvetítik a BBTE Youtube-csatornáján (https://StudiumGenerale).

A BBTE Studium Generale programja (http://starubb.institute.ubbcluj.ro/index.php/studium-generale/) egy szélesebb körű megmozdulás része, amelynek célja, hogy a Szabók Bástyáját a „Tudás Bástyájává” változtassa; a program a multi-/inter-/transzdiszciplináris tudományos együttműködést serkenti, fokozza a STEM+ (Science/Technology/Engineerings/Mathematics/+Arts/Humanities/Social Sciences) további integrációjának sikerességét a BBTE-n didaktikai szinten, a kutatás – fejlesztés – innováció szintjén, valamint a társadalommal való kapcsolat szintjén. A Studium Generale egyaránt nyitott a BBTE közössége és a kolozsvári lakosok számára, célja a tudás multi-, inter- és transzdiszciplináris, valamint a citizen science paradigmában történő terjesztése. A képzések elérhetők lesznek online is, így válik a Szabók Bástyája a „Tudás Bástyájává”.

A BBTE rektora, dr. Daniel David egyetemi tanár a Studium Generale indításakor a Szabók Bástyájában kijelentette, hogy „ezáltal a BBTE visszatér az Academia/Universitas Claudiopolitana születésének helyére, olyan formában, ahogy a történelem és a jelen alakulása lehetővé teszi számunkra. A BBTE ezáltal is megtiszteli az 1581-ben a »Farkasok utcájának« egyik végén elindult akadémiai hagyományát, melyet később, 1715-ben az utca másik végén, a BBTE jelenlegi főépületének helyszínén folytattak (indítottak újra). Ezt az akadémiai hagyományt a BBTE törvényes jelképei is tükrözik. Az Academia/Universitas Claudiopolitana később, 1872-ben a Kolozsvári Tudományegyetem (Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem) felsőoktatási intézmény keretében élt tovább, amely 1919-ben I. Ferdinánd Király Tudományegyetemmé változott; ezen intézmény akadémiai és jogutódja a BBTE. Az intézetben kezdetektől élő Hagyomány szellemében, azonban a Kiválóság korszerű logikájában (citizen science) nyitunk a közösség fele.”

1581-ben Erdély fejedelme, a Lengyel–Litván Unió királya, Báthory István egy felsőoktatási intézményt alapított, az Academia Claudiopolitanát. A többi felsőoktatási intézménnyel ellentétben az Academia Claudiopolitanának alapítólevele egyetemi rangot biztosított, ami felhatalmazta, hogy magasabb szintű okleveleket (gradus et Baccalaureatus, et Magisterii, et Doctoratus) bocsásson ki. A jezsuiták által igazgatott intézmény két szinten oktatott: gimnáziumi és felsőbb szinten (a Filozófia és Teológia karokon), azon a környéken, ahol ma a Szabók Bástyája található (a várfal, a református templom stb.).

Az 1581-es, Báthory István által kiállított királyi alapítólevél tanúsága szerint (részleteket lásd: https://www.ubbcluj.ro/hu/despre/prezentare/istoric):

Kolozsvár városában, a Jézus Társasága számára kollégiumot alapítunk, szervezünk és emelünk, és az alábbiakban felsorolt ​​javakkal és jövedelmekkel látjuk el őket. Azt akarjuk, hogy ez örök időkig fennmaradjon, és a fent említett Jézus Társasága részére, az apostoli hatalom támogatásával átadjuk a ferences testvérek egykori elhagyott kolostorát, amely a magyar királyok nagylelkűségéből épült a Farkasok utcájában a város fala mentén, a templommal, a kertekkel, az udvarokkal, a tornyokkal és az összes környező helyekkel együtt… e levél képviseli különleges királyi nagylelkűségből született döntésünket, miszerint mindazok, akik megfelelő módon képeztettek héber, görög és latin humántudományok terén, ha a kollégium megítélése szerint valamelyik karon – akár teológia, akár filozófia – elérték a legmagasabb színvonalat, s ha bizonyságot tettek könyvtudományukról, baccalaureusi, magisteri vagy doctori fokozatban részesülhessenek. Ennek a kitüntetésnek ugyanolyan joggal, méltósággal, kiválósággal és fénnyel kell rendelkeznie, mint ami jogszerűen és szokás szerint az olasz, a francia, a spanyol és a német akadémiákon megilleti a hasonló kitüntetéseket…” (Forrás: Rus, V. (2007). Operarii in Vinea Domini. Misionarii iezuiți în Transilvania, Banat și Partium (1579‐1715). Volumul I – Tablouri istorice și spirituale, Presa Universitară Clujeană, Cluj‐ Napoca).

 

Részletek

Dátum:
2020. 10. 22.
Időpont:
18:00 - 20:00
Esemény kategóriák:
,

Helyszín

Szabók Bástyája