Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

A BBTE-n találkoznak az Universitaria Konzorcium képviselői

2023. 03. 16., 08:00 - 2023. 03. 20., 20:00

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) ad otthont 2023. március 16–20. között az Universitaria Konzorcium találkozójának, amelynek keretében dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE rektora átveszi a konzorcium soros elnöki tisztjét dr. Marian Preda egyetemi tanártól, a Bukaresti Tudományegyetem rektorától.

A Konzorcium találkozóján a résztvevők az oktatási és kutatási törvénytervezetekről, az Országos Helyreállítási és Rezilienciatervről (PNRR), valamint egyéb, a hazai és nemzetközi oktatási szférát érintő témákról is tanácskoznak. A találkozón a konzorcium tagságába tartozó egyetemek közösségének és hallgatóinak képviselői, valamint a Román Tudományos Akadémia képviselői is részt vesznek, illetve az oktatás országos hatóságainak és oktatási bizottságainak és tanácsainak képviselői.

Az Universitaria Konzorciumot 2009-ben alapította az ország 4 történelmi múltú egyeteme, a hagyományos egyetemi városokat (Bukarest, Kolozsvár, Jászvásár, Temesvár) képviselő egyeteme: a Bukaresti Tudományegyetem, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem, a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem és a temesvári Nyugati Tudományegyetem. Székhelye a BBTE-n volt. 2012-ben csatlakozott a bukaresti Közgazdaságtudományi Akadémia, 2022-ben pedig további reprezentatív regionális egyetemek is beléptek: a Krajovai Tudományegyetem, a galaci Alsó-Duna Egyetem, a nagyszebeni Lucian Blaga Egyetem, valamint a konstancai Ovidius Egyetem. A Kisinyovi Állami Egyetem 2018 óta a Konzorcium megfigyelői státussal rendelkező tagja.

Az Universitaria Konzorcium tagjai az ország történelmi egyetemei, valamint más referenciaegyetemek. A Konzorcium Románia legösszetettebb akadémiai struktúrája, tekintve tagjai akadémiai hagyományát, méretét (a romániai egyetemi hallgatók mintegy 40%-át és a személyzet közel 55%-át foglalja magában), a regionális megoszlást (az ország minden fejlesztési régiója képviselteti magát), a képzési programok sokszínűségét (a tagok többsége átfogó kínálattal rendelkező egyetem), ugyanakkor a nemzetközi referenciarangsorok által tükrözött teljesítmény tekintetében is.

Részletek

Kezdés:
2023. 03. 16., 08:00
Vége:
2023. 03. 20., 20:00
Esemény kategóriák:
,