Ferula mikraskythiana: A tudományra nézve új ernyősvirágzatú növényfajt fedeztek fel Dobrudzsában a BBTE munkatársai

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének munkatársai új növényfajt fedeztek fel és írtak le, amelyet Ferula mikraskythiana-nak neveztek el.

Latin fajneve Dobrudzsa és környékének egykori ógörög nevére utal: Mikrá Skythia (Μικρὰ Σκυθία), avagy Kis-Szkítia, melynek ma Romániához tartozó részén él a megtalált, tudományra nézve új növényfaj. Magyar neve a dobrudzsai husáng lett, román megfelelőnek pedig az „aerel dobrogean”-t javasolják leírói. Legközelebbi rokona az Eriosynaphe longifolia Ukrajna sztyeppéiről, a Fekete- és Kaszpi- tenger vidékéről, Dél-Oroszországból és Nyugat-Kazahsztánból ismert.

Az elvégzett molekuláris genetikai vizsgálatok szerint mindkét faj a husángok (Ferula) tágabb nemzettségéhez tartozik. Az újonnan felfedezett faj az eddigi kutatások alapján romániai bennszülött fajnak bizonyult, megtalált apró populációja (172 egyedet sikerült számba venni 2015-ben) a Dumbrăveni-i Erdőrezervátum néhány szomszédos sztyeppfoltjára korlátozódik. Ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listáján a veszélyeztetett növények csoportjában van a helye.

A dobrudzsai husáng felfedezése alátámasztja a védett területek jelentőségét, hiszen a dobrudzsai husáng a Dumbrăveni-i Erdőrezervátum emberi tevékenységtől elszigetelt részein maradt fenn, ahol – legalábbis a vizsgálat idejéig – juhlegeltetés vagy egyéb zavaró körülmény nem történt. Dobrudzsa legnagyobb részén a hasonló erdősztyepp jellegű élőhelyek már tönkrementek az erős legeltetés miatt. Az eredményeket tartalmazó szakpublikáció a Phytotaxa folyóiratban jelent meg.

A dobrudzsai husáng (Ferula mikraskythiana) holotípusa (balra), összehasonlítva legközelebbi rokona az Eriosynaphe longifolia egy préselt példányával, amely Oroszország volgográdi területéről származik

A dobrudzsai husáng (Ferula mikraskythiana) összetett ernyővirágzatának egy jellemző részlete (fotó: Szabó Anna)

A dobrudzsai husáng (Ferula mikraskythiana) háromszor szárnyasan szeldelt, csupasz levele (fotó: Mátis Attila)

A dobrudzsai husáng (Ferula mikraskythiana) apró virágai, rajtuk egy zengőléggyel (Syrphidae) (fotó: Szabó Anna)