Külön ingyenes helyeket hirdet a vidéki iskolák végzettjeinek a Babeș–Bolyai Tudományegyetem

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem a 2018–2019-es egyetemi tanévre külön tandíjmentes helyet hirdet azon érettségizett diákok számára, akik vidéki középiskolákban folytatták tanulmányaikat. A felvételizők 161 vidékről érkező diákoknak fenntartott államilag támogatott helyre jelentkezhetnek, a BBTE bármely szakirányára, ahol felvételit hirdetnek a soron következő tanévre román, magyar és német tagozaton egyaránt.

A következő magyar nyelven is oktató tanintézmények érettségizettjei felvételizhetnek a vidéki iskolákból érkezőknek fenntartott helyekre: Tamási Áron Mezőgazdasági és Ipari Szakképző Iskola, Bors; 1. Számú Szakközépiskola, Nagykágya; Berettyószéplaki 1. Számú Műszaki Szakközépiskola; Korondi Szakközépiskola; Petőfi Sándor Iskolaközpont Csíkdánfalva; Gyergyóditrói Puskás Tivadar Szakképző Líceum; Sövér Elek Iskolaközpont, Gyergyóalfalu; Tivai Nagy Imre Szakközépiskola, Csíkszentmártom; Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum, Gyimesfelsőlok; Dr. P. Boros Fortunát Elméleti Szakközépiskola, Zetelaka; Mezőgazdasági Szakközépiskola, Mezőbánd; Technológiai Líceum, Sáromberke; Lázári Petőfi Sándor Szakklíceum; Cserey-Goga Iskolacsoport, Kraszna; 1. Számú Technológiai Líceum, Szilágynagyfalu; Sarmasági 1. Számú Szakképző Líceum.

Ezen helyekre jelentkezők felvételt nyerhetnek a választott szakokra, amennyiben átmenő jegyet szereznek az érettségin, valamint az adott szakok felvételi vizsgáján.

A nyári felvételi 2018. július 11. és július 29. között zajlik. A beiratkozási időszakra, a felvételi vizsgákra, az eredmények kifüggesztésére, a fellebbezések benyújtására, a helyek visszaigazolására, valamint a megmaradó helyek újraosztására vonatkozó tudnivalókat a BBTE egyes karai határozzák meg. Bővebb információkat az alábbi oldalakon lehet megtekinteni:http://admitere.ubbcluj.ro/ro/licenta/calendar/ és http://admitere.ubbcluj.ro/ro/master/calendar/.

Szálláslehetőséget igényelhetnek a felvételi idején azon diákok, akik nem rendelkeznek kolozsvári lakhellyel: http://admitere.ubbcluj.ro/hu/info/cazare/

A BBTE a 2018–2019-es egyetemi tanévre 4.958 tandíjmentes, több mint 9.300 tandíjas, és 2.700 távoktatási és csökkentett látogatású helyet hirdet meg az alapképzési felvételire. A tandíjmentes helyek közül 60 helyre a roma nemzetiségű jelentkezők felvételizhetnek, 161 helyre a vidéki középiskolák végzettjei, míg további 168 helyre a határon túli román nemzetiségű jelentkezők.