Országos szinten legelső helyen a BBTE a Times Higher Education/THE – New Europe rangsorban

A romániai egyetemek közül legelső helyre került a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem a 2018. április 26-án, csütörtökön megjelent Times Higher Education/THE – New Europe nemzetközi egyetemi rangsorban.

A THE rangsorolás idén első alkalommal végzett olyan összehasonlító elemzést, amely az „Új Európát” alkotó országok egyetemeinek teljesítményére vonatkozik, bevonva Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa azon 13 országát, amelyek 2000 után csatlakoztak az Európai Unióhoz (Bulgária, Csehország, Ciprus, Horvátország, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország).

A romániai egyetemek közül elsőként a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem jelenik meg, a kiértékelésben részt vevő 53 egyetem közül a 17. helyen. A Temesvári Nyugati Tudományegyetem a 29. helyen, a Bukaresti Tudományegyetem és a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem a 31–40. helyen, a jászvásári Grigore T. Popa Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem pedig a 41+ helyen szerepel.

Az országok szerinti rangsorban öt (5) egyetemével Románia a 13 ország közül a negyedik helyet foglalja el, Csehország (13), Lengyelország (12) és Magyarország (7) után.

„Megfigyelhetjük, hogy ezen a szinten Románia teljesítménye leginkább éppen azoknak az egyetemeknek köszönhető, amelyeket az elmúlt időszakban a jelenlegi vezetés, a Valentin Popa tanügyminiszter úr által irányított Nemzeti Oktatási Minisztérium révén, a tandíjmentes helyek csökkentésére vonatkozó döntésével sújtott. A szankció pontosan ezeknek az egyetemeknek a versenyképességi területeit célozta meg – a magiszteri és doktori képzést –, így ezeknek az eredményeknek az elérése a minisztériumtól függetlenül, annak támogatása nélkül történt. Ugyanakkor, a legjobb Romániai kutatási teljesítményeken és a nemzetköziesítésen túl (amelyek pillanatnyilag megmenekültek a minisztérium támadásától), a minisztériumnak az oktatás és a munkaerőpiac minőségére vonatkozó álérvelésére ellenvéleményként megjegyezzük, hogy az oktatás és a társadalmi-gazdasági szférával kialakított viszony tekintetében ezek a hazai egyetemek mutatták fel a legjobb eredményeket, amelyeket az Európai Unióban Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa legkiválóbb egyetemeinek teljesítményeivel lehet összehasonlítani.” – nyilatkozta a Babeș–Bolyai Tudományegyetem vezetősége.

A brit Times Higher Education az egyetemek nemzetközi rangsorolásának egyik legösszetettebb és legtekintélyesebb listája, amelynek összeállításakor az oktatáshoz, a kutatáshoz, a társadalmi-gazdasági szférával való viszonyhoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz fűződő kritériumokat veszik figyelembe.