Patrisztikai Tanulmányi és Ókeresztény Irodalmi Központ nyílik a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) és a római Pápai Lateráni Egyetem Augustinianum Patrisztikus Intézete tisztelettel meghív minden érdeklődőt a 2019. október 10-én, csütörtökön 10:00 órától tartandó eseményre (helyszín a BBTE Tanácsterme, M. Kogălniceanu/Farkas utca 1.), amelynek keretében felavatják a Patrisztikai Tanulmányi és Ókeresztény Irodalmi Központot.

A Patrisztikai Tanulmányi és Ókeresztény Irodalmi Központ létrehozását a Babeș–Bolyai Tudományegyetem kezdeményezte az Ortodox Teológia Kar, a Görögkatolikus Teológia Kar, a Római Katolikus Teológia Kar, a Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar, a Bölcsészettudományi Kar, valamint a Történelem és Filozófia Kar által, a római Pápai Lateráni Egyetem Augustinianum Patrisztikus Intézetével együttműködve.

Az esemény házigazdája dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE kutatásért, versenyképességért-kiválóságért, valamint a tudományos kiadványokért felelős rektorhelyettese, a Patrisztikai Tanulmányi és Ókeresztény Irodalmi Központ koordinátora, valamint annak ügyvezető igazgatója, dr. Alin Sebastian Tat egyetemi docens. Az eseményen jelen lesznek a Kutatóközpont fejlesztésébe bekapcsolódó karok dékánjai is.

A megnyitón jelen lesz dr. Ioan-Aurel Pop akadémikus, egyetemi tanár, a BBTE rektora, Nagyméltóságú és Főtiszteletendő dr. Ioan Chirilă egyetemi tanár, a BBTE Szenátusának elnöke, Nagyméltóságú és Főtiszteletendő Andrei Andreicuț, Vad, Felek és Kolozsvár érseke, Kolozsvár, Máramaros és Szilágyság metropolitája, Nagyméltóságú és Főtisztelendő dr. Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek, Főtisztelendő Florentin Crihălmeanu, a Kolozsvár-Szamosújvári görögkatolikus egyházmegye püspöke, Főtiszteletű Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Őexcellenciája dr. Liviu Zăpârțan egyetemi tanár, Románia Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövete az Apostoli Szentszéknél és a Szuverén Máltai Lovagrendnél, Őexcellenciája Massimo Novalli, Olaszország Tiszteletbeli Kolozsvári Nagykövete, valamint Victor Opaschi vallásügyi államtitkár.

dr. Giuseppe Caruso egyetemi tanár, a római Pápai Lateráni Egyetem Augustinianum Patrisztikus Intézete elnökének üzenetét dr. Claudiu Tuțu lelkész fogja felolvasni.