Jocul terapeutic REThink Life Game, lansat la UBB  

26 februarie 2024

 

Universitatea Babeș-Bolyai organizează luni, 4 martie 2024, începând cu ora 12.30, în clădirea AVALON (str. Republicii nr. 37), conferința de presă care are ca temă lansarea jocului terapeutic REThink Life Game.

Conferința de presă o va avea ca invitat pe prof. univ. dr. Oana David, cea care a dezvoltat jocul în cadrul DATA Lab, pe baza unui proiect de cercetare finanțat național, denumit ”REThinkACADEMY: Sprijinirea universităților în a se îngriji eficient de sănătatea mintală a studenților în era digitală”.

Jocul online REThink Life este un joc terapeutic 3D care se folosește de psihologie pentru a antrena abilități specifice de reglare emoțională. Jocul terapeutic este o intervenție de sine stătătoare, având și un sistem de evaluare al abilităților emoționale integrat. Acesta este compus din 4 niveluri, fiecare antrenând o abilitate distinctă de reglare a emoțiilor. Personajele din joc sunt reale, membri ai laboratorului, fapt ce ajută la creșterea validității ecologice și dificultatea în cadrul anumitor niveluri. Astfel, rolul lui RETman, ghidul în joc, este jucat de rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, iar rolul Optimistei care ghidează implementarea abilităților în viața reală este jucat de directorul proiectului, prof. univ. dr. Oana David.

Oana David este profesor universitar în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Director al Institutului Internațional de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată, al laboratorului DATA și al Clinicii Babeș-Bolyai PsyTech. Cercetarea ei este centrată pe eficiența instrumentelor bazate pe tehnologie pentru prevenirea tulburărilor emoționale și a stresului la copii, adolescenți și adulți tineri. A obținut 6 granturi de cercetare importante pe baza cărora a dezvoltat următoarele instrumente terapeutice bazate pe tehnologie: jocul terapeutic REThink, aplicația pentru gestionarea stresului PsyPills, aplicațiile de monitorizare a emoțiilor MoodWheel și StudentMood, Programul de Parenting Rațional și Pozitiv online și dispozitivul mecatronic terapeutic roboRETman pentru antrenarea abilităților emoționale la copii.

Proiectul este finanțat de către Ministerul Educației prin programul de  Creșterea competitivității economiei românești, subprogramul Proiect Experimental Demonstrativ, având un buget total de  598.495 LEI.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.