Noua structură academică UBB-EON-XR Center lansează în România formula comercială a VR Mind

Varianta comercială a VR Mind, o aplicație pentru promovarea sănătății mintale, prevenția și tratarea diferitelor afecțiuni psihologice, dezvoltată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și compania americană EON Reality, va fi lansată în România de noua structură academică UBB-EON-ER Centre.

VR Mind este o aplicație pentru PC și pentru dispozitive de realitate virtuală (VR) dezvoltată de UBB și EON Reality (https://eonreality.com/), pentru promovarea sănătății mintale, prevenția problemelor de depresie și anxietate, adesea ca modul adjuvant în tratamentul problemelor psihologice. VR-Mind a fost dezvoltat în baza studiilor de științe cognitive clinice fundamentale și aplicative care au arătat relevanța distorsiunilor cognitive în apariția sau menținerea problemelor psihologice (în principal depresie și anxietate), respectiv au demonstrat că procedurile de modificare a acestor distorsiuni (cognitive bias modification) ar putea reduce aceste probleme. Astfel, VR-Mind a fost construit pentru a evalua și modifica principalele tipuri de distorsiuni care au fost puse în evidență în literatura de specialitate ca fiind relevante pentru simptomele de depresie și anxietate (dar și pentru alte condiții psihologice care vor fi detaliate în modulul de training): (1) distorsiunile atenționale, (2) distorsiunile de interpretare și (3) distorsiunile de memorie/mnezice. Având în vedere avantajele pe care le aduce aplicația pentru atingerea scopurilor terapeutice și interesul comunității de practicieni pentru acest produs, UBB și EON au decis să îl facă disponibil pentru psihologii care doresc să-l includă în portofoliul de servicii oferit clienților sau în activități de cercetare-dezvoltare-inovare, ca un produs finalizat (cu programul de training) și diseminat prin UBB-EON-XR-Center (https://news.ubbcluj.ro/ubb-introduce-in-tara-standardul-educatiei-viitorului-infiintand-ubb-eon-xr-center/).

„VR Mind arată cum cercetările fundamentale gândite strategic și realist generează aplicații inovative de anvergură. Spre exemplu, și cercetările grupului de la UBB în domeniu – cu unele contribuții incluse în Highly Cited Papers (cele mai citate 1% publicații internaționale în domeniu) – au stabilit contextul realist și nuanțat în care aceste dezvoltări din științele cognitive clinice ar putea avea consecințe practice „cost-effective”. De la anunțul din 2020 privind disponibilitatea produsului VR Mind am primit o mulțime de solicitări. Condițiile pandemiei au întârziat însă capacitatea noastră de a le satisface adecvat. Am folosit însă această perioadă pentru a-l integra cu un sistem mai eficient de training și lucrăm în cadrul noii structuri UBB-EON-XR Center la integrarea și diseminarea lui internațională prin baza de produse/tehnologii EON Reality. În România VR Mind este acum disponibil pentru cercetări și activități practice, cu livrare în termen scurt. UBB este unul din liderii naționali în Computer science & Information technology, singurul din țară membru în European Institute of Innovation and Technology – Digital (EIT Digital – https://news.ubbcluj.ro/ecosistemul-ubb-de-tehnologia-informatiei-se-integreaza-in-elita-europeana-a-domeniului-eit-digital/), iar acesta este doar un exemplu de produse inovative de anvergură internațională în acest domeniu care vor fi dezvoltate și diseminate de UBB în cadrul UBB-EON-XR Center și în contextul EIT Digital”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Mai multe informații despre produsul VR Mind se pot găsi la Oficiul de Managament și Transfer Tehnologic  și Cognitiv al UBB (https://ttc.centre.ubbcluj.ro/2021/03/02/vr-mind/), iar produsul se poate comanda, pentru utilizare în limba română sau engleză, la produsubb@ubbcluj.ro.