Prof.univ.dr.habil. Rodica Frențiu

Profesorul lunii decembrie

Prof.univ.dr.habil. Rodica Frențiu a organizat Simpozionul internațional 日本語出来ます20 de ani de studii japoneze la Universitatea Babeș-Bolyai, în perioada 26 octombrie 2018-25 noiembrie 2018, eveniment apreciat atât de universitățile japoneze partenere, cât și de instituții ca Ambasada Japoniei din România, Japan Foundation, Ambasada României din Japonia etc.  Dânsa face parte din corpul profesoral al specializării Limba și literatura japoneză de 20 de ani, iar în anul 2008 a creat Departamentul de limbi și literaturi asiatice, pe care îl conduce în calitate de director.
La capătul unui efort de patru ani, Prof. univ. Rodica Frențiu a finalizat proiectul 100 de cireși japonezi pentru municipiul Cluj-Napoca, din partea orașului Matsuyama, în Anul Centenarului Marii Uniri. Partenerii instituționali au fost: Ambasada Japoniei din România, UBB, Primăria Cluj-Napoca, USAMV, Staţiunea horticolă Cluj, Asociaţia „Sakura” (Japonia), Universitatea Ehime (Japonia), Ambasada României din Japonia, iar printre sponsori amintim Carbochim și Rottaprint. De asemenea, a organizat o expoziție de caligrafie japoneză intitulată „Amintirile pensulei”, la CasinoCentrul de cultură urbană din Parcul Central „Simion Bărnuţiu”.
Completand lista celor 15 cărți (volume de specialitate în domeniul limbii, literaturii, a culturii japoneze și traduceri din limba japoneză), anul acesta, Prof. univ. dr. Rodica Frențiu a lansat  volumul Hitori sumo o toru: 301 expresii idiomatice japoneze (Cluj-Napoca:  Argonaut, 2018), inedit pe piața românească. Ca rezultat al unui dialog recent purtat între doamna profesor și două universități japoneze, UBB, prin Facultatea de Litere, este pe punctul de a semna acord cu Universitatea Musashino și cu Universitatea Kanagawa din Japonia.

În plus, doamna profesor pregătește vizita unei delegații de la Universitatea Ritsumeikan (Kyoto, Japonia), în vederea semnarii unui acord cu UBB și a inițiat, deja, un acord Erasmus + (domeniul Litere) cu Universitatea Kobe (Japonia).