Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a făcut publice concluziile analizei Comisiei de etică a Universității asupra tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode (https://www.ubbcluj.ro/ro/despre/organizare/files/etica/Hotararea_7_din_2022_a_Comisiei_de_etica_UBB_cazul_Bode_EXTRASE_.pdf).
În acest context, UBB face următoarele precizări:
1. Considerăm că interesul și discuțiile publice asupra oricăror teme relevante pentru mediul academic sunt un bun câștigat al democrației și nu trebuie blamate sau descurajate.
2. UBB este atentă la astfel de discuții, dar în final consideră că deciziile cu privire la respectarea normelor de etică academică se iau în instituții specializate, prin transparență și cu celeritate.
3. UBB își fundamentează deciziile cu privire la respectarea normelor de etică academică pe astfel de instituții și își asumă fără reținere corectarea oricăror erori care ar putea apărea în activitatea academică sau de cercetare proprie.
4. Cultura academică a UBB are, așadar, mecanisme instituționale care funcționează prin standarde academice internaționale, gândite cu autonomie chiar față de diversele structuri de conducere din Universitate, care au confirmat că UBB este un reper academic în țară și străinătate, o platformă de a genera buni cetățeni și buni specialiști. Atunci când în acest proces complex apar în mod natural și greșeli, avem mecanismele interne pentru a le identifica și pentru a le corecta transparent și cu celeritate.
5. În cazul de față, considerăm că analiza sesizărilor a fost una obiectivă, dincolo de presiuni mediatice sau politice, iar rezoluția finală este în limita restrictivă a prevederilor legale aplicabile în acest caz.
6. Evident, persoanele nemulțumite de decizia UBB se pot adresa instituțional unor instanțe superioare, care au decizia finală, cum ar fi CNATDCU sau instanțele de judecată, conform legii.