UBB în noul clasament Shanghai pe domenii în 2023

27 octombrie 2023 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este prezentă din nou, cu trei nominalizări, în clasamentul Shanghai pe domenii academice dat publicității vineri, 27 octombrie 2023 (alături de alte universități românești care au câte 1, 2 sau 3 prezențe).

În noul ranking UBB este prezentă în intervalul 201-300 în știința și ingineria energiei, fiind singura universitate din România prezentă în acest domeniu de studii și îmbunătățindu-și performanța de anul trecut, când a fost prezentă în intervalul 301-400.

De asemenea, UBB ocupă poziția 201-300 în matematică, fiind prima în România, alături de Universitatea din București (alte 4 universități românești mai sunt incluse în acest ranking). Și în acest domeniu, UBB a urcat față de anul trecut, când a fost a doua din țară, fiind prezentă în intervalul 301-400.

În domeniul Ecologie, UBB are în acest an aceeași poziționare ca în 2022, în intervalul 401-500, fiind singura universitate din România prezentă în acest domeniu.

Rezultatele clasamentului Shanghai pe domenii în România (https://www.edupedu.ro/clasament-romania-iti-intareste-usor-prezenta-in-clasamentul-universitatilor-shanghai-ranking-2023-dupa-domenii-de-studiu-dupa-ce-a-iesit-din-clasamentul-general-shanghai-in-vara-de-doua-ori-mai-mu/) confirmă ceea ce spuneam când România a ajuns să nu aibă nicio universitate în clasamentul Shanghai global, și anume că universitățile care se pot profila foarte bine la nivel global sunt mai ales cele din sau cu zonele bio-medicale. Într-adevăr, exceptând poate contribuțiile UBB la știința și ingineria energiei și la matematică (aici și ale altor universități românești), celelalte prezențe românești sunt strâns legate, direct sau conex, mai ales cu zonele bio-medicale. Așadar, de la universități cu astfel de componente și cu un număr mare de angajați în aceste domenii putem spera o revenire mai rapidă a României în clasamentul Shanghai, UBB urmând, așa cum am anunțat, să se dezvolte, la rândul ei, în această direcție. Sigur, revenind la clasamentul pe domenii, asta nu scutește toate domeniile relevante să facă eforturi pentru a fi poziționate în acest clasament pe domenii. În fine, din păcate clasamentul Shanghai include și publicații din unele zone “open science” și cu indicatori scientometrici (ex. factor de impact) criticați internațional și în România, astfel încât trebuie înțeles în acest context, în care, ca semnatari ai strategiei COARA a Comisiei Europene, semnalăm că trebuie să înțelegem că rankingurile sunt demersuri informative utile, dar nu reflectă complet complexitatea unei universități și că acestea trebuie văzute doar prin această logică, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

 

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu peste 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA.