A BBTE a korai iskolaelhagyás megelőzését és az iskolai tevékenység javítását célzó projektbe kapcsolódik be

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem tisztelettel meghívja Szerkesztőségük munkatársát a 2020. február 6-án, csütörtökön 10:00 órától kezdődő sajtótájékoztatóra, amelynek keretében bemutatásra kerül a korai iskolaelhagyás megelőzését és az iskolai tevékenységek javítását célzó projekt. Az esemény helyszíne az Egyetemiek Háza klubterme (Emmanuel de Martonne utca, 1.).

A sajtótájékoztatót a projekt vezetője, dr. Markó Bálint egyetemi tanár, a BBTE rektorhelyettese szervezi. A Student Learning Hub 2 (StudHub 2) elnevezésű projekt bemutatásán az egyetem vezetősége részéről jelen lesz dr. Daniel David egyetemi tanár, a BBTE kutatásért, versenyképességért-kiválóságért felelős rektorhelyettese, valamint dr. Dan Lazăr egyetemi tanár, a BBTE pénzügyi rektorhelyettese, az informatizálás és az európai programok felelőse. Az eseményen részt vesznek továbbá mindazon karok képviselői, amelyek keretében a projekt jelentős része megvalósul: dr. Pop Nicolae Horațiu egyetemi docens, a Testnevelés és Sport Kar dékánhelyettese, dr. Răzvan V. Mustață egyetemi docens, a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar dékánja, dr. Călin Emilian Hinţea egyetemi tanár, a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar dékánja, valamint a hallgatói képviselők is jelen lesznek, a projekt elsődleges kedvezményezettjeiként.

2019 decemberében írta alá a Babeș–Bolyai Tudományegyetem azt az új támogatási szerződést, amelynek célkitűzése az első éves alapképzéses hallgatók diplomaszerzési esélyeinek növelése, különösen azok esetében, akiknél a korai iskolaelhagyás, a lemorzsolódás kockázata magasabb. A három évre tervezett innovatív és rugalmas megoldások tanulmányi felzárkóztatást, az egyéni szükségletekre szabott tanácsadást, speciális integrációs programokat és tevékenységeket biztosítanak.

A beruházás finanszírozása a ROSE keretprogram révén valósul meg, amely célul tűzte ki a tanulmányi felzárkóztatást segítő Tanulási Központ már meglévő tereinek kibővítését újabbak létrehozása révén. Az új helyiségek berendezése korszerű szabványok szerint fog történni, ahol a hallgatóknak lehetőségük nyílik innovatív, informális körülmények között bekapcsolódni az egyetemi életbe, valamint a felzárkóztatásukat célzó tevékenységekbe.

A projekt keretében három olyan helyiség felújítása és berendezése fog megvalósulni, amelyek a BBTE és a város kulcspontjaiban találhatóak. Ezek a helyiségek a Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar, a Testnevelés és Sport Kar, valamint a Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar épületeiben találhatóak. A mindhárom helyiség felújítására és berendezésére szánt támogatás értéke egyenként közel 300.000 lej.

A projekt megvalósításának három éves futamideje alatt 600 hallgató kapcsolódik be a megfelelő tanulmányi felzárkóztatási, valamint az egyéni és csoportos jellegű tanácsadási programokba. Ugyanakkor olyan tevékenységekben vehetnek részt, amelyek a társadalmi kohézió megerősítését szolgálják. A projekthez tartozó valamennyi tevékenység a lemorzsolódás megelőzését hivatott szolgálni, és implicit módon a felsőoktatás minőségének javítását is célozza.

A jelenlegi projekt a StudHub BBTE (Student Learning Hub AG 78/SGU/CI/I/18.12.2017) keretében elkezdett tevékenységek folytatása.